Ένας ειδικός σε θέματα διατροφής από το Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Cleveland στο Οχάιο προτείνει ότι, παρότι οι καυτερές τροφές μπορεί να προκαλέσουν κάποια γαστρεντερική δυσφορία καθώς «ταξιδεύουν» μέσα στο σώμα, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στη βελτίωση της δια βίου υγείας.
Η καψαϊκίνη, το συστατικό που βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές και προκαλεί αυτή τη χαρακτηριστική θερμότητα, είναι μια χημική ένωση που μοιάζει με λάδι και συνδέεται με τους υποδοχείς πόνου στη γλώσσα και σε όλο το πεπτικό σύστημα. Είναι η καψαϊκίνη που προκαλεί στον εγκέφαλό σας την αίσθηση ότι καίγεστε όταν δαγκώνετε μια πιπεριά jalapeno.
“Αλλά η καψαϊκίνη δεν σας καίει στην πραγματικότητα”, εξηγεί η Jayna Metalonis, διαιτολόγος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. “Αντίθετα, ξεγελά τον εγκέφαλό σας ώστε να νομίζει ότι έχει συμβεί μια αλλαγή θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα την αίσθηση θερμότητας και πόνου”.
Είναι απλώς η προσπάθεια του σώματός σας να δροσιστεί και να αποβάλει τα πιο αξιομνημόνευτα συμπτώματα που προκαλούνται από το μπαχαρικό, όπως η καταρροή, η εφίδρωση, τα δακρυσμένα μάτια, ακόμη και η σιελόρροια. Κατά την μελέτη διαπιστώθηκε ότι κατά την κατανάλωση καυτερού φαγητού, η θερμοκρασία του σώματος πράγματι αυξάνεται σε μια προσπάθεια να δροσιστεί το σώμα – οπότε αυτή η αίσθηση που επικρατεί στο κεφάλι και το δέρμα, δεν είναι μόνο στο μυαλό σας.
Η καψαϊκίνη τυπικά αποδεσμεύεται από τους υποδοχείς πόνου στο στόμα μετά από περίπου 20 λεπτά, αλλά στη συνέχεια αρχίζει μια ολόκληρη σειρά νέων συμπτωμάτων μόλις αρχίσει να ταξιδεύει μέσω του πεπτικού συστήματος. Καθώς ο ερεθιστικός παράγοντας διέρχεται, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου στο στήθος, λόξυγκα, πρήξιμο του λαιμού, ναυτία, εμετό, επώδυνες κινήσεις του εντέρου και ακόμη και διάρροια.
Αλλά η κατανάλωσή τους φαίνεται πως ίσως να αξίζει τον κόπο για τη μακροπρόθεσμη ευεξία και διατήρηση της υγείας, πρότειναν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με την Metalonis, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έτρωγαν πικάντικα φαγητά έξι φορές την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν πικάντικα φαγητά λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Τα οφέλη περιλάμβαναν χαμηλότερη χοληστερόλη, μειωμένη πιθανότητα καρδιακών παθήσεων, καλύτερη υγεία του στομάχου και του εντέρου, ακόμη και απώλεια βάρους. Αλλά ενώ οι μελέτες αυτές διαπίστωσαν μια συσχέτιση, δεν απέδειξαν σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Η καψαϊκίνη είναι επίσης το βασικό συστατικό σε μια σειρά από φάρμακα ανακούφισης του πόνου που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων από την αρθρίτιδα έως την ινομυαλγία και τους πονοκεφάλους.
“Τα καλά νέα είναι ότι για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους -ακόμη και για όσους συμμετέχουν σε “ακραίες” προκλήσεις που περιλαμβάνουν κατανάλωση καυτερών πιπεριών ρεκόρ- η κατανάλωση πολύ πικάντικων τροφίμων δεν ενέχει σοβαρούς ή μόνιμους κινδύνους για την υγεία σας και συνήθως δεν απαιτεί ιατρική θεραπεία”, δήλωσε η Metalonis σε δελτίο τύπου του νοσοκομείου.
Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις. Το “one chip challenge”, μια πρόκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο TikTok που περιλαμβάνει την κατανάλωση ενός εξαιρετικά καυτερού τσιπ φορτωμένου με το μπαχαρικό Carolina Reaper, έχει σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγήσει ανθρώπους στα επείγοντα. Έτσι, αν και οι πιπεριές τσίλι μπορεί να κάνουν το δείπνο σας λίγο πιο συναρπαστικό, εξακολουθεί να είναι καλύτερο να μην καταναλώνετε πάρα πολύ, αλλά με μέτρο, δήλωσε η Metalonis.