Oι “Χαρταετοί”! Το πέταγμά του στα ύψη και ο χορός του με τον άνεμο, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς. Το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, που το 1963 έδωσε τον τίτλο σε ένα ορχηστρικό θέμα που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης για τις ανάγκες του θεατρικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η γειτονιά των αγγέλων».
Το έργο ανέβηκε στις 4 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ», με σκηνικά, κοστούμια Βασίλη Φωτόπουλου και χορογραφίες Βαγγέλη Σειληνού. Στους βασικούς ρόλους η Τζένη Καρέζη, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Δημήτρης Νικολαΐδης, η Αλίκη Ζωγράφου, η Ζωή Φυτούση κ.α.
Εκεί πρωτοεμφανίζεται ουσιαστικά σαν τραγουδιστής και ο Γιάννης Πουλόπουλος, ενώ ο Γιώργος Ζαμπέτας «κεντάει» με το μπουζούκι του πάνω στις μελωδίες του Θεοδωράκη. Ο δίσκος με τα τραγούδια της παράστασης κυκλοφορεί από την Columbia και περιέχει τέσσερα τραγούδια και έξι ορχηστρικά θέματα. Ανάμεσά τους και «Οι χαρταετοί», που μαζί με την «Πενιά» και το «Χασαποσέρβικο» αποτέλεσαν μια τριλογία, η οποία επανήλθε εκατοντάδες φορές από τότε στις επιλογές του συνθέτη σε συναυλίες αλλά και στη δισκογραφία. Σε αυτή την πρώτη εκτέλεση εκτός του Ζαμπέτα έπαιζαν ο Γιάννης Διδίλης, πιάνο, ο Ανδρέας Ροδουσάκης, μπάσο και ο Μπάμπης Μαλλίδης, κιθάρα.
Από την Κίνα στην Ευρώπη
Οι χαρταετοί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στον κόσμο. Είναι μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα που μπορεί να απολαύσει κανείς σε κάθε ηλικία.
Οι χαρταετοί έχουν μια μακρά και πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι πρώτοι χαρταετοί κατασκευάστηκαν στην Κίνα, περίπου 2.500 χρόνια πριν. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς για διάφορους σκοπούς, όπως για επικοινωνία, για στρατιωτικούς σκοπούς και για θρησκευτικές τελετές.
Στην Ευρώπη, οι χαρταετοί εισήχθησαν από τους Άραβες τον 13ο αιώνα. Οι Ευρωπαίοι γρήγορα υιοθέτησαν τους χαρταετούς και τους χρησιμοποίησαν για διάφορους σκοπούς, όπως για την πρόβλεψη του καιρού και για ψυχαγωγία.
Οι χαρταετοί έφτασαν στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής, τα λιμάνια της Επτανήσου, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί.
Η κατασκευή ενός χαρταετού σήμερα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Απαιτείται βέβαια κοφτερό μυαλό από τον κατασκευαστή, επιδέξια χέρια και φυσικά φαντασία… Πολύ χρώμα… ελαφριά υλικά για να μπορέσει ο αετός να πετάξει στον ουρανό, και όσο μεγαλύτερη η ουρά του χαρταετού.. τόσο μεγαλύτερη η χαρά των παιδιών.