Διαβήτης τύπου 1: Η αντιμετώπισή του γίνεται «παιχνίδι»

Ο διαβήτης τύπου 1 σηματοδοτεί ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα μιας οικογένειας, καθώς η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης γίνεται βασική προτεραιότητα και ερωτήματα όπως: «Πόση ινσουλίνη πρέπει να πάρει το παιδί το βράδυ και πόση πριν από το γεύμα ή τι μεσημεριανό θα φάμε;» απαντώνται μετά από σκέψη.

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι DRAGAMIS επικοινωνεί τις πολυάριθμες και δυσνόητες κλινικές οδηγίες για την διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 κατανοητό τρόπο, αξιοποιώντας τον διασκεδαστικό χαρακτήρα ενός παιχνιδιού.

Παράλληλα προωθεί την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και μέσω των πρωταγωνιστών του υπογραμμίζει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο διαβήτης και η παχυσαρκία έχουν λάβει διαστάσεις «πανδημίας» τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά στην Ελλάδα τα άτομα με διαβήτη ξεπερνούν το 11% του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο κοινωνικών της δράσεων σε σχολεία, η ομάδα Nous4Health επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τον διαβήτη και τα οφέλη του υγιεινού τρόπου ζωής, μέσω μίας δοκιμαστικής έκδοσης του DRAGAMIS. Παράλληλα πραγματοποιεί ημερίδες για την ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών. Ήδη έχει φιλοξενηθεί σε δύο σχολικές μονάδες στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, δίνοντας την δυνατότητα σε 300 μαθητές να γνωρίσουν τον φανταστικό κόσμο του DRAGAMIS και τους δύο βασικούς του χαρακτήρες: Πέτρο και Ριχάρδο.

Πρόκειται για δύο παιδιά με διαβήτη τύπου 1 αλλά από διαφορετικές χρονικές περιόδους: Ο Πέτρος ζει στο παρόν και ο Ριχάρδος στον Μεσαίωνα. Καθώς ο διαβήτης τύπου 1 δεν ήταν αντιμετωπίσιμος στον Μεσαίωνα, ο Πέτρος, με την βοήθεια μιας ομάδας μικροσκοπικών δράκων, επικοινωνεί με τον Ριχάρδο και προσπαθεί να τον εκπαιδεύσει να διαχειρίζεται τη νόσο του. Ο χρήστης μέσω του Πέτρου καλείται να λάβει αποφάσεις που καθορίζουν την εξέλιξη της υγείας του Ριχάρδου και κατά συνέπεια την έκβαση της ιστορίας.

Μέσα από αυτές τις δράσεις, συλλέχθηκαν πληροφορίες που οδηγούν σε εντυπωσιακά συμπεράσματα και στοιχειοθετούν την εξάπλωση του διαβήτη και της παχυσαρκίας στην Ελλάδα:

  • Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών (77%) δεν γνωρίζει για τον σακχαρώδη διαβήτη.
  • Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών επιλέγει ανθυγιεινές τροφές από το κυλικείο του σχολείου, όπως η τυρόπιτα (ποσοστό μαθητών: 45%) και τα πατατάκια (ποσοστό μαθητών: 24%).
  • Πολλοί είναι οι μαθητές (ποσοστό: 17%) που δεν κάνουν κάποια αθλητική δραστηριότητα.

Οι περισσότεροι μαθητές διασκέδασαν παίζοντας με το DRAGAMIS μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τον διαβήτη και κατανοώντας την σημασία της υγιεινής διατροφής και της συστηματικής σωματικής άσκησης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέσω του παιχνιδιού αυξήθηκε το ποσοστό των μαθητών, που επιλέγουν τις υγιεινές τροφές από 79% σε 87%.

H δοκιμαστική έκδοση του DRAGAMIS αξιολογήθηκε θετικά και από τον ενδοκρινολόγο κ. Κώστα Φαινέκο, ιδρυτή και τέως δ/ντή του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», ο οποίος αναφέρεται στο DRAGAMIS ως μέσο εναλλακτικού και πρωτότυπου τρόπου εκπαίδευσης των παιδιών με διαβήτη τύπου 1.

Η Nous4Health (www.nous4health.com) αποτελείται από τέσσερις διπλωματούχους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών, ερευνητές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ): Δρ. Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, Κώστας Μήτσης, Μαρία Αθανασίου, Δρ. Κωνσταντίνα Νικήτα. Πρόσφατα η ομάδα αποφοίτησε από τη θερμοκοιτίδα επώασης νεοφυών επιχειρήσεων «Invent ICT» του ΕΜΠ, αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία σε θέματα επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το DRAGAMIS παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη 2018, στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο 2ο Athens Game Festival.

H Nous4Health ήταν μία από τις ομάδες, που επέλεξε η κριτική επιτροπή του 9ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Business Seeds (συνεργασίας της Εθνικής Τράπεζας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας), για να της δοθούν δωρεάν υπηρεσίες Amazon, επικοινωνίας και εισαγωγή στην θερμοκοιτίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ACEin.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ