Διάγνωση σχιζοφρένειας: Ποια συμπτώματα βλέπει ο ιατρός

Προκειμένου να τεθεί επίσημα η διάγνωση της σχιζοφρένειας , ένα άτομο θα πρέπει να εμφανίσει τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα, τις περισσότερες φορές για ένα μήνα και κάποια ψυχική διαταραχή για 6 μήνες:

  • Παραισθήσεις (ψευδείς πεποιθήσεις που το άτομο δεν θα αρνηθεί, ακόμα και όταν εισπράττει αποδείξεις ότι δεν είναι αληθινές)
  • Ψευδαισθήσεις (να ακούει ή να βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν)
  • Αποδιοργανωμένη ομιλία και συμπεριφορά
  • Υποτονική συμοπεριφορά ή  ζάλη
  • Παράξενη ή υπερκινητική συμπεριφορά

Ποιο είναι το πρώτο βήμα

Το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη σε έναν ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή έναν ψυχίατρο. Ο ιατρός θα σας ρωτήσει τι περίεργο έχετε παρατηρήσει στο άτομο το οποίο χρήζει βοήθειας, και εκείνος θα σας ενημερώσει τι μέτρα πρέπει να λάβετε, ειδικά εάν το άτομο δεν ενδιαφέρεται να πάρει βοήθεια.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο γιατρός είναι μια ψυχολογική αξιολόγηση και μια ολοκληρωμένη ιατρική εξέταση. Θα ρωτήσει για οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή για άτομα της οικογένειας που μπορεί επίσης να έχουν αυτά τα συμπτώματα ή να έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, πώς συμπεριφέρεται το άτομο τελευταία, και αν έχει νοσηλευτεί ποτέ για κάποια ψυχική διαταραχή.

Ο γιατρός θα παρακολουθεί τα συμπτώματα του ατόμου για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις, όπως διπολική διαταραχή και άλλες πιθανές αιτίες που ίσως προκαλούν τα ίδια συμπτώματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει εξέταση ούρων ή αίματος για να βεβαιωθεί ότι η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών δεν προκαλεί τα συμπτώματα.

Διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI) ή υπολογιστική τομογραφία (CT), μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον αποκλεισμό άλλων προβλημάτων, όπως ένας όγκος του εγκεφάλου ή άλλες αλλοιώσεις.

Ο γιατρός ίσως επίσης ζητήσει εξετάσεις για την ικανότητα αντίληψης και κατανόησης του ατόμου (γνωστικές εξετάσεις) ή τεστ προσωπικότητας.

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη και εξατομικευμένη φροντίδα θα βελτιώσει τις πιθανότητες του αγαπημένου σας ατόμου να διαχειριστεί τη νόσο.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ