Διακοπή καπνίσματος – Από το τσιγάρο στο φαγητό… πως να γλιτώσετε τα περιττά κιλά

Το κάπνισμα είναι μία από τις πιο βλαβερές συνήθειές μας και η διακοπή του δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι όμως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στην υγεία μας αλλά και την τσέπη μας.

Ωστόσο μερικές από τις ενοχλητικές παρενέργειες που αντιμετωπίζουν οι καπνιστές κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, είναι η νευρικότητα και η αύξηση του βάρους τους.

Έχουμε να σας προτείνουμε κάποιες λύσεις για να αποφύγετε τουλάχιστον το δεύτερο.

Κάντε όσο το δυνατόν περισσότερη γυμναστική

Η νικοτίνη έχει την τάση να αυξάνει τον μεταβολισμό μας. Αυτό σημαίνει πως όταν κόψετε το κάπνισμα, θα καίτε λιγότερες θερμίδες από ό,τι μέχρι τώρα. Εάν, όμως, το αντικαταστήσετε με γυμναστική, όχι μόνο θα ενισχύσετε ακόμη περισσότερο τον μεταβολικό σας ρυθμό, αλλά και θα το κάνετε και με ένα εξαιρετικά ευεργετικό τρόπο για την υγεία σας. Παράλληλα, ο οργανισμός σας θα αποτοξινωθεί ταχύτερα από τη νικοτίνη και θα αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα στις δύσκολες πρώτες εβδομάδες.

Απολαύστε το φαγητό σας

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε λίγες μέρες μετά το τελευταίο σας τσιγάρο, είναι πως η γεύση σας θα αρχίσει σταδιακά να βρίσκει τον παλιό “καλό της εαυτό”. Και φυσικά, αυτό είναι πολύ ευχάριστο, όμως ενέχει τον κίνδυνο να αυξήσετε τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνετε. Αντί για αυτό, προσπαθήστε να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε την κάθε μπουκιά σας. Έτσι, θα δώσετε στον οργανισμό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να αντιληφθεί ότι χόρτασε.

Απασχολήστε τα χέρια σας

Το τσιγάρο δεν είναι εθιστικό μόνο εξαιτίας των ουσιών που περιέχει: Πάνω από όλα είναι μια μακροχρόνια συνήθεια. Για αυτό και είναι δύσκολο να το βγάλουμε από τη ζωή μας από τη μία μέρα στην άλλη. Ορισμένοι πρώην καπνιστές βρίσκουν παρηγοριά στο κομπολόι. Άλλη μια επιλογή, ιδίως για τις ώρες που βρίσκεστε στο γραφείο ή το σπίτι, είναι να “μασουλίσετε” λαχανικά όπως καρότα ή αγγούρια σε στικ, ώστε το σχήμα τους να θυμίζει τσιγάρο.

Τρώτε κάτι ελαφρύ

Ο κυριότερος λόγος που πιάνετε τον εαυτό σας να θέλει διαρκώς να φάει κάτι, είναι το γεγονός ότι είχατε συνηθίσει να απασχολείτε μονίμως τα χέρια και το στόμα σας με ένα τσιγάρο. Τώρα που αυτό βγήκε από την εξίσωση, το φαγητό είναι η πιο εύκολη παρηγοριά. Δεν υπάρχει λόγος να τη στερηθείτε. Αρκεί να κάνετε τις σωστές επιλογές. Προτιμήστε φρούτα ή σνακς που περιέχουν λίγες θερμίδες αλλά προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού.

Εκτεθείτε

Συχνά η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται από μια “μυστικοπάθεια”. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να μην μοιραστούμε αυτή την ευχάριστη είδηση, με κυριότερο τον φόβο μας ότι θα απογοητεύσουμε εντέλει τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ανάβοντας και πάλι ένα τσιγάρο. Σας προτείνουμε να το ανακοινώσετε στους αγαπημένους σας ανθρώπους, ώστε να έχετε στη διάθεσή σας μία πολύτιμη βοήθεια. Ίσως να είναι εκείνοι που θα σας συγκρατήσουν από το να καπνίσετε στην επόμενη βραδινή έξοδο ή ίσως απλώς ντραπείτε να ξανακυλήσετε μετά τις διακηρύξεις σας πως το σταματήσατε για πάντα.

Πίνετε άφθονο νερό

Τις πρώτες ημέρες το νερό θα σας βοηθήσει να αποτοξινωθείτε από τη νικοτίνη. Στη συνέχεια, θα σας φουσκώσει αρκετά ώστε να προσπεράσετε τις λιγούρες που σας προκαλεί η απουσία του τσιγάρου. Πιθανότατα δεν θα πετυχαίνει κάθε φορά, όμως δεν χάνετε τίποτα αν δοκιμάσετε να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν κάνετε “επιδρομή στο ψυγείο”.

Προσπαθήστε να μην το σκέφτεστε

Όσο και αν προσπαθήσετε να το αποφύγετε, δεν αποκλείεται να πάρετε λίγο επιπλέον βάρος. Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Πρώτα από όλα, οι περισσότεροι πρώην καπνιστές δεν παίρνουν περισσότερα από 5-6 κιλά, τα οποία θα είναι πολύ εύκολο να χαθούν όταν το σώμα συνηθίσει τη νέα συνθήκη. Το σημαντικότερο; Ακόμη και να μην καταφέρετε να τα ξεφορτωθείτε, η διακοπή του καπνίσματος έχει τέτοια οφέλη στην υγείας σας που και μερικά επιπλέον κιλάκια δεν έχουν καμία σημασία.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ