Διακρατικές συμφωνίες για καλύτερες τιμές στα φάρμακα επιδιώκει η Κυβέρνηση

Το μοντέλο διακρατικών συμφωνιών που πρέσβευε η Συμμαχία της Βαλέτα φέρεται να προωθεί η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις αναφορές του Β. Κοντοζαμάνη.

Το θέμα τις επίτευξης διακρατικών συμφωνιών με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες οι ασθενείς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, απασχόλησε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Κυρίαρχα θέματα συζήτησης της ημερήσιας διάταξης ήταν α) η οικονομία της ευημερίας και η συμβολή του τομέα της υγείας, ιδίως μέσω των πτυχών της ψυχικής υγείας, της υγιούς γήρανσης και της ψηφιακής υγείας και β) η φαρμακευτική πολιτική στην Ε.Ε. και ειδικότερα της πρόσβασης στα φάρμακα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι Υπουργοί συζήτησαν το θέμα της ενίσχυσης του ρόλου της Ε.Ε. στα παγκόσμια φόρουμ υγείας.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος της πρόσβασης των ασθενών σε αποτελεσματικά και οικονομικά φάρμακα, ο κ. Κοντοζαμάνης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας των κρατών μελών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πιο δομημένο και στοχευμένο τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί με την πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για διακρατικές συμφωνίες, με τις πρώτες αδρές γραμμές να καταγράφονται στην ονομαζόμενη «Συμμαχία της Βαλέτα» στην οποί συμμετέχουν 9 χώρες. Βέβαια η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται «παγωμένη» για πάνω από ένα χρόνο.

Όσον αφορά στη συμβολή του τομέα της υγείας στην οικονομική ευρωστία, ο κ. Κοντοζαμάνης τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης μιας νέας μακροχρόνιας στρατηγικής για τη ψυχική υγεία και τόνισε την ανάγκη μετατόπισης των συστημάτων υγείας σε προληπτικά και συμμετοχικά σχήματα που συμβάλλουν στην υγιή γήρανση του πληθυσμού.

Αναφορικά με τη ψηφιακή υγεία, ο Υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε τη σημασία του ψηφιακού αλφαβητισμού και της ενεργούς συμμετοχής των ασθενών στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων στην Ευρώπη.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε. στα παγκόσμια φόρουμ υγείας, επισημάνθηκε η ανάγκη καθορισμού μιας μακροχρόνιας στρατηγικής προσέγγισης στα διάφορα ζητήματα, ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών καθώς και η διαμόρφωση μίας ατζέντας για την παγκόσμια υγεία από την πλευρά της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κοντοζαμάνης είχε συναντήσεις με τη νέα Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτη Σχοινά, με τον Ιταλό Υπουργό Υγείας Roberto Speranza και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Ιωάννου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ