Διαταραχές προσωπικότητας: Ποια παιδιά είναι πιο επιρρεπή

Νέα μελέτη δείχνει τις επιπτώσεις, που έχουν στην ανάπτυξη των παιδιών, ορισμένες ψυχολογικές παράμετροι, ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά των γυναικών, που έχουν βιώσει σοβαρό άγχος στη εγκυμοσύνη, είναι 10 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας στην ηλικία των 30 ετών.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύuηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Psychiatry, έδειξαν ότι ακόμη και το μέτριας έντασης στρες έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού.

H Δρ. Τρούντι Σενέβιρατν, η πρόεδρος του Royal College of Psychiatrists, εξηγεί ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος με πολύ άγχος και ότι οι μαμάδες έχουν ανάγκη από στήριξη.

«Αν και δεν θέλουμε οι γονείς να πιστεύουν ότι βλάπτουν τα παιδιά τους, πράγματι το στρες τα επηρεάζει», δήλωσε.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 3.600 έγκυοι από το Ελσίνκι της Φιλανδίας, οι οποίες ρωτήθηκαν για τα επίπεδα άγχους τους (αξιοσημείωτο άγχος, κάποιο άγχος, καθόλου άγχος). Στη συνέχεια τα παιδιά τους, που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1975 και 1976, έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης.

Οι ερευνητές επιχείρησαν να εξετάσουν αποκλειστικά την επίδραση του άγχους, ελέγχοντας άλλους παράγοντες, όπως το ψυχιατρικό ιστορικό των εγκύων, το κάπνισμα και η κατάθλιψη.

Όταν αυτά τα παιδιά έγιναν 30, διερευνήθηκε η ύπαρξη διάγνωσης για κάποια διαταραχή προσωπικότητας. Βρέθηκαν 40 διαγνώσεις και όλες ήταν περιπτώσεις σοβαρών διαταραχών, ενώ για την αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές είχε κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία.

Διαπιστώθηκε ότι η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα άγχους κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά, που εκτέθηκαν σε σοβαρό άγχος, ήταν 9,53 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας, σε σχέση με τα παιδιά, που δεν είχαν εκτεθεί σε αυτό.

Τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας είχαν τα παιδιά, που βίωσαν μέτρια επίπεδα άγχους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ