Διατηρείται ο σκεπτικισμός στις φαρμακευτικές για τη διανομή των ΦΥΚ

Για τις ποσότητες των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους που θα μπορούν διακινούνται και εκτός φαρμακείων ΕΟΠΥΥ ενημερώνονται οι εταιρείες από τον οργανισμό, διαπιστώνοντας παράλληλα πως δύσκολα θα μπορέσει αυτό να ξεκινήσει στην αρχή του 2020.

Δύσκολο θεωρούν το εγχείρημα της διακίνησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία με την έναρξη του νέου έτους οι φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι τεχνικές προϋποθέσεις. Τις προηγούμενες μέρες οι εταιρείες ενημερώνονταν από τον οργανισμό για τον όγκο φαρμάκων της κατηγορίας που θα μπορούσαν να διακινηθούν εκτός του δικτύου των φαρμακείων του οργανισμού.

Ο Υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας από την αρχή της θητείας του έκανε ξεκάθαρο ότι επιδιώκει τον περιορισμό των «ουρών της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έχει ήδη συμφωνήσει γι αυτό, σε πρώτο χρόνο με του φαρμακοποιούς. Όμως την ίδια ώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες διαπιστώνουν ότι η διαδικασία δεν είναι απλή.

Έτσι μετά την ενημέρωση την οποία είχαν για το σχέδιο του ο ΕΟΠΥΥ σχετικά με την πρόταση του για τη διακίνηση, οι φαρμακευτικές ενημερώνονται κάθε μία για τον όγκο των εν λόγων σκευασμάτων που ο ΕΟΠΥΥ διακινεί. Βέβαια το στοιχείο αυτό είναι γνωστό στις εταιρείες και συνολικά εκτιμάται ότιι αφορά πάνω από 25.000 συνταγές μηνιαίως αξίας 166 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ αναμένει (ακόμη) τις προτάσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα έχει να κάνει με τον τρόπο διανομής, το κόστος αλλά και την εξασφάλιση ότι το κάθε φάρμακο θα καταλήγει στον ασθενή. Βέβαια δεν πρέπει να διαφεύγει και το γεγονός ότι τα φαρμακεία θα διακινούν δωρεάν τα ΦΥΚ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς να είναι γνωστό το ποιος θα καλύψει μετά τις όποιες απαιτήσεις των φαρμακοποιών. Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι η «διασύνδεση» του κάθε ασθενή με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ και τον προσωπικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας. Δυσκολία σ’ αυτό φαίνεται να επιφέρει και το γεγονός ότι κάθε ασθενής θα πρέπει για κάθε συνταγή του να συνδέεται στο σύστημα και να επιλέγει το φαρμακείο παραλαβής.

Την ίδια ώρα μια σχετική προχειρότητα φαίνεται να εντοπίστηκε και στην επιλογή των σκευασμάτων καθώς 2 από αυτά δεν ανήκαν στην κατηγορία.

Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι ακόμη και στη διαδικασία της διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων μέσω των ιδιωτικών κλινικών, η οποία έχει κλείσει ήδη 2μηνο δε σημειώνεται «ιδιαίτερη επιτυχία», αλλά και τη μη κατάληξη σε συγκεκριμένες διαδικασίες για τη διανομή από τα ιδιωτικά φαρμακεία, οι φαρμακευτικές θεωρούν ότι η δέσμευση για έναρξη διακίνησης την 1/1/2020 δεν θα υλοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση, όπως είχε ανακοινωθεί, τα φάρμακα που θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων θα είναι 44 και συγκεκριμένα 4 για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (6 κωδικοί ΕΟΦ) και 40 αντικαρκινικά (93 κωδικοί ΕΟΦ), από 27 εταιρείες, αντί των 59 που είχε καταγραφεί στην αρχική ενημέρωση προς τον ΠΦΣ. Πρόκειται αποκλειστικά για θεραπείες που λαμβάνονται από το στόμα και δεν χρειάζονται διατήρηση σε ψυγείο. Από τον παραπάνω τουλάχιστο 2 δεν μπορούν να διακινηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή εκτέλεσης της συνταγής από ιδιωτικό φαρμακείο ή από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ θα είναι του ίδιου του ασθενούς, μέσω του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας του στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΥΥ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ