Δωρεά 770.000 ευρώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό

Δωρεά της τάξης των 770.000 ευρώ, δέχθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προγράμματος Επείγουσας Έκκλησης, για τη μεταναστευτική κρίση.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διαμέσου του Προέδρου του κ. Αλέξη Αλεξανδρή παρέλαβε ως δωρεά από τη Δ.Ο.Ε.Σ., απόθεμα 253.372 ειδών (εκτιμώμενης αξίας 770.000 €) για την απρόσκοπτη συνέχιση του ανθρωπιστικού έργου του Οργανισμού.

Το πρόγραμμα Επείγουσας Έκκλησης, ξεκίνησε τον Μάιο του 2015 μετά από αίτημα του Ε.Ε.Σ. προς τη Δ.Ο.Ε.Σ., ως μια ευέλικτη και διαρκώς προσαρμοζόμενη στις μεταβαλλόμενες συνθήκες επιχείρηση για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών που εισήλθαν και εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας.

Ήδη από τα αρχικά στάδια αυτής της Επιχείρησης (έτη 2015 και 2016), διατέθηκαν συνολικά πάνω από 1.500.000 είδη ανθρωπιστικής βοήθειας (συνολικής αξίας 4.653.967 €), τα οποία αξιοποιήθηκαν για την παροχή βασικής φροντίδας υγείας, τροφίμων, ειδών ατομικής υγιεινής και πρώτης ανάγκης, διευκολύνοντας τη διαμονή των πληθυσμών στα Κέντρα Φιλοξενίας. Στο διευρυμένο πεδίο υπηρεσιών που προσέφερε ο Ερυθρός Σταυρός περιλαμβάνονταν επίσης οι Πρώτες Βοήθειες, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η αποκατάσταση οικογενειακών δεσμών και πολλές άλλες σημαντικές υπηρεσίες.

Η σύμβαση αποδοχής
Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Αλέξης Αλεξανδρής, υπογράφοντας τη σύμβαση αποδοχής της δωρεάς δήλωσε ότι «η συνεργασία του Ε.Ε.Σ. με τη Δ.Ο.Ε.Σ. ανανεώνεται διαρκώς και συστηματικά για την αποτελεσματική διαχείριση κάθε είδους κρίσης και την απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας (…) αναφορικά όχι μόνο με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, αλλά και με θέματα εγχώριας φτώχειας και ευάλωτων ομάδων του ελληνικού πληθυσμού. Σήμερα, είναι ευκαιρία, παραλαμβάνοντας αυτή τη νέα δωρεά, να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο τη Δ.Ο.Ε.Σ. όσο και όλους του ξένους Εθνικούς Συλλόγους που ενίσχυσαν και εξακολουθούν να ενισχύουν το ανθρωπιστικό μας έργο». Και συμπλήρωσε: «Ο Ε.Ε.Σ., ως ενεργό μέλος του παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Δικτύου Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, παραμένει σε ετοιμότητα, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, για την αντιμετώπιση κάθε είδους ανθρωπιστικής ανάγκης που προκύπτει».

Η Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Σ. κ. Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα λαμβάνοντας το λόγο εξήρε το πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των μελών της παγκόσμιας Ερυθροσταυρικής οικογένειας τονίζοντας ωστόσο ότι «κανείς αποδέχεται δωρεές μόνο όταν είναι σε θέση να τις απορροφήσει. Η συγκεκριμένη δωρεά θα διατεθεί σε ωφελούμενους έως τα τέλη του 2018 (αναφορικά με τους πρόσφυγες) και στη συνέχεια σε άλλες ευάλωτες ομάδες».

Ο Επικεφαλής του Γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (Δ.Ο.Ε.Σ.) κ. Cano Revillas υπογράμμισε με τη σειρά του τη σημασία της συγκεκριμένης δωρεάς προσθέτοντας ότι ο στόχος της Δ.Ο.Ε.Σ. είναι διττός και αφορά αφενός την οικονομική ενίσχυση των Εθνικών Συλλόγων, αφετέρου τη μετάδοση γνώσεων και δεξιοτήτων στο στελεχιακό και εθελοντικό δυναμικό του Οργανισμού, το επίπεδο του οποίου βρίσκεται σε υψηλότερο συγκριτικά επίπεδο απ’ όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση.

Στην εκδήλωση μετείχαν επίσης τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Σ. κ.κ. Σεραφείμ Σεφεριάδης (Β΄ Αντιπρόεδρος), Χριστίνα Χαρατσάρη-Βαληνάκη (Γ΄ Αντιπρόεδρος), καθώς και ο Επικεφαλής του Γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (Δ.Ο.Ε.Σ.) κ. Ruben Cano Revillas.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ