Εγκεφαλικά επεισόδια: Νέα σωτήρια μέθοδος

Όπως εξηγεί ο καθηγητής νευροακτινολογίας Παναγιώτης Παπαναγιώτου, διευθυντής του αντίστοιχου τμήματος στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, όπου εφαρμόζεται η μέθοδος, η χώρα μας ανήκει στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στη συχνότητα εφαρμογής αυτής της θεραπείας.

Η μέθοδος εφαρμόζεται μεμονωμένα σε 1-2 δημόσια νοσοκομεία, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα έχουν γίνει μεμονωμένες προσπάθειες σε ορισμένα κέντρα. Από τον Ιανουάριο του 2019, το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν διαθέτει τον εξοπλισμό (υπερσύγχρονο ψηφιακό αγγειογράφο τελευταίες γενιάς) και τους κατάλληλα εκπαιδευμένους γιατρούς, για να καλύψει τις ανάγκες στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών.

«Η επέμβαση είναι αντίστοιχη με τη διάνοιξη ενός στεφανιαίου αγγείου με μπαλονάκι σε έμφραγμα μυοκαρδίου. Στη θρομβεκτομή τοποθετούμε έναν λεπτό καθετήρα στην αρτηρία του ασθενούς μέσα από τη βουβωνική χώρα και στη συνέχεια τον προωθούμε μέχρι τα αγγεία του εγκεφάλου, όπου ο θρόμβος απομακρύνεται μηχανικά από το αγγείο. Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου», εξηγεί ο κ. Παπαναγιώτου.

Η ιατρική ομάδα του κ. Παπαναγιώτου έχει εμπειρία από 1.200 επεμβάσεις μηχανικής θρομβεκτομής, που έχει πραγματοποιήσει με θεαματικά αποτελέσματα στο Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο της Βρέμης στη Γερμανία. «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που φεύγουν περπατώντας από το νοσοκομείο, εντός 48 ωρών μετά την επέμβαση», λέει.

Περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Δυστυχώς, περίπου το 40% χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο και ένας στους τρεις μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη.

Μάλιστα η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά κατά τον πρώτο μήνα στη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει οργανωμένες μονάδες για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική δυτική χώρα, που δεν διαθέτει μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών, με συνέπεια να χάνονται άδικα ζωές και να προκαλούνται σοβαρές αναπηρίες. Η νοσηλεία ασθενών με εγκεφαλικό σε ειδικές μονάδες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους θανάτους κατά 18-28% και τη βαριά αναπηρία κατά 29%», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών καθηγητής Κωνσταντίνος Βέμμος.
Τα προειδοποιητικά συμπτώματα ενός επεισοδίου

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως συμβαίνει εντελώς απροειδοποίητα και ξαφνικά. Μερικές φορές, όμως, υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά συμπτώματα όπως:

  • Μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος. Αυτό μπορεί να αφορά στο χέρι, στο πόδι, στην μία πλευρά του προσώπου ή και σε όλα μαζί. Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος.
  • Προβλήματα στην επικοινωνία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας δυσκολίας στην ομιλία ή αδυναμία στη σωστή κατανόηση αυτών που λέγονται.
  • Δυσκολία στην κατανόηση τού λόγου.
  • Διαταραχές στην όραση.
  • Δυσκολίες στο περπάτημα.
  • Αιφνίδια δυσκολία στη μνήμη και στη συγκέντρωση
  • Ελάττωση της αντίληψης.
  • Έναρξη ασυνήθιστα έντονου πονοκεφάλου.

Σημαντικό είναι τα άτομα που εκδηλώνουν τέτοια συμπτώματα να επισκέπτονται άμεσα το τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου, για εκτίμηση και αντιμετώπιση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ