Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ με τους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο όπου συζήτησε το νομοσχέδιο για την Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθώς και την τρέχουσα επικαιρότητα.
Για τον Προσωπικό Γιατρό:
«Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπει δωρεάν πρόσβαση σε προσωπικό γιατρό για όλους τους πολίτες και, για πρώτη φορά, δωρεάν προσωπικό παιδίατρο για περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά. Ερχόμαστε λοιπόν τώρα να ανοίξουμε επιπλέον θέσεις. Τα περισσότερα κενά τα έχουμε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Εκεί λοιπόν θα ανοίξουμε τις περισσότερες θέσεις και με βάση το χθεσινό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πλέον και αποτελεί νόμο, θέλουμε ο πολίτης να γράφεται σε γιατρό του Δήμου που κατοικεί ή όμορων Δήμων. Θέλουμε να είναι ο προσωπικός γιατρός κοντά στον τόπο κατοικίας των ανθρώπων.
Και εκτός από αυτά, πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, τηλεϊατρική, και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας 40.000 ευρώ εφάπαξ σε όσους νέους ιατρούς επιλέξουν να κάνουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής και της παθολογίας. Να σας πω ότι αυτό το νομοσχέδιο πέρασε ένα χρόνο διαβουλεύσεων, συζητήσεων όλους τους φορείς και για μένα είναι πολύ σημαντικό, διότι πραγματικά είναι η πρώτη φορά που η χώρα δίνει τέτοιου ύψους κίνητρο σε νέους γιατρούς για να επιλέξουν μία ειδικότητα. Πάμε να φτιάξουμε τη μαγιά, το ανθρώπινο δυναμικό που μας λείπει από το ΕΣΥ.».
Για την κριτική της αντιπολίτευσης περί έλλειψης εμπειρίας στους ειδικευόμενους γιατρούς:
«Η κριτική της αντιπολίτευσης ποια είναι; Ότι ο άνθρωπος που είναι ένα βήμα πριν πάρει ειδικότητα δεν μπορεί να ασκήσει αυτά τα καθήκοντα; Μα πώς δεν έχει την εμπειρία, αφού είναι μέσα στο νοσοκομείο και παρέχει υπηρεσίες και περιθάλπει ασθενείς, πώς δεν έχει την εμπειρία; Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι οι επαγγελματικές ενώσεις και οι επιστημονικές ενώσεις των γενικών ιατρών και των παθολόγων ζήτησαν από μόνοι τους να εκπαιδευτούν όλοι ειδικευμένοι παθολόγοι και μη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού. Γιατί αυτός ο θεσμός, αυτός ο ρόλος έχει συγκεκριμένα καθήκοντα, δεν είναι εδώ για να αντικαταστήσει τον παθολόγο μας.
Σε αυτά λοιπόν τα συγκεκριμένα καθήκοντα όλες οι κατηγορίες των γιατρών που βάζουμε μπορούν να ανταποκριθούν και δεν μπορώ να δεχτώ γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη μας και υποτιμά και τους νέους γιατρούς, ότι ένας άνθρωπος που σήμερα βγάζει εφημερία στα επείγοντα και καλείται να διαχειριστεί ατυχήματα και εμφράγματα, δεν μπορεί να συμβουλεύσει ένα πολίτη για τις προληπτικές του εξετάσεις και να ενημερώσει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας;»
Για τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βουλή:
«Γιατί καταψήφισαν τα κόμματα; Είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει κατά στον προσωπικό γιατρό, κατά στις κατηγορίες αυτές που βάζουμε, αλλά ναι στις αμοιβές τους; Δηλαδή μας λένε μη βάλετε τους επιπλέον προσωπικούς γιατρούς, πληρώστε τους όμως. Θέλω να πω αυτά τα πράγματα δεν βγάζουν νόημα.»
Για τα προγράμματα Πρόληψης:
«Το σύστημα πρόληψης που εγκαινιάστηκε το 2020 θα συνεχιστεί και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, με δωρεάν εξετάσεις για σημαντικά χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά. Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 500.000 γυναίκες έχουν επωφεληθεί από τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, με 30.000 να έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα. Αντίστοιχα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουμε αποστείλει, έχουμε εκδώσει το σύνολο των παραπεμπτικών 2,6 εκατομμύρια παραστατικά. Το ίδιο και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και πρέπει να σας πω ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί τα πρώτα χειρουργεία με ανθρώπους οι οποίοι έκαναν την κολονοσκόπηση, το self-test, τη βιοψία. Βρέθηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου και γίνονται χειρουργικές πράξεις και ξεκινά σε λίγες εβδομάδες και τα καρδιαγγειακά που αφορούν 5,5 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών.Μιλάμε λοιπόν για ένα νέο σύστημα πρόληψης που έχουμε στη χώρα, το οποίο σώζει ζωές και καλώ όλους τους πολίτες ,γυναίκες και άνδρες να μην αμελήσουν το SMS».
«Κανένας δικαιούχος των προγραμμάτων πρόληψης που γίνονται με το Ταμείο Ανάκαμψης τώρα, είτε είναι ασφαλισμένος είτε ανασφάλιστος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Εάν έχει ζητήσει διαγνωστικό κέντρο ή οποιοδήποτε άλλο κέντρο ή γιατρός χρήματα σε πολίτες δικαιούχους των προγραμμάτων παρακαλώ πολύ να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Υγείας να κάνουν μία επώνυμη καταγγελία ή ανώνυμη για να κυνηγήσουμε αυτόν που ζητάει λεφτά από τους πολίτες. Απαγορεύεται αυτό. Και για τις κολονοσκοπήσεις να πω το εξής. Επειδή είναι ένα νέο σύστημα και οι πολίτες δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό το νέο σύστημα θέλω να μπαίνουν στο site www.colon.gov.gr να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα περιοχής τους γιατί μπορεί να πήρε κάπου που να έχει αναμονή. Υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορεί να βρει. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας έχουμε πάνω από 700 σημεία σε όλη τη χώρα.
Άρα θέλω να έχουν στο μυαλό τους οι πολίτες ότι δεν πάμε εκεί που ξέραμε, πρέπει να μπούμε στο site του Προλαμβάνω να δούμε τα συνεργαζόμενα κέντρα για κάθε πρόγραμμα και να πάμε εκεί».
«Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινάει το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά και εκεί έχουμε κάτι καινούριο σε σχέση με τα υπόλοιπα προγράμματα. Εκτός από τους ελέγχους τους αιματολογικούς και την εξέταση από το γιατρό εφόσον ο πολίτης βρεθεί να έχει κάποιο πρόβλημα, για παράδειγμα, αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, θα έχουμε δέκα κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές, καρδιολογικές κλινικές σε όλη τη χώρα που αν ένας πολίτης, για παράδειγμα, κινδυνεύει με έμφραγμα ή βρεθεί να έχει απόφραξη στις αρτηρίες ή χρειάζεται αγγειοπλαστική ή οτιδήποτε, θα προωθούνται αμέσως οι άνθρωποι και θα βρίσκουν τη λύση και την υγεία τους μέχρι το τέλος.».
Για τα απογευματινά χειρουργεία:
«Από τα τέλη Νοεμβρίου ξεκινάμε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που αφορούν 37.000 πολίτες τα οποία θα εξυπηρετούν μη επείγουσες περιπτώσεις όπως επεμβάσεις καταρράκτη και αρθροπλαστική, συμβάλλοντας στη μείωση των λιστών αναμονής.Έχουμε παραπάνω αναισθησιολόγους στο σύστημα τώρα σε σχέση με αυτούς που είχαμε. Έχουμε λοιπόν ένα δυναμικό στο ΕΣΥ το οποίο μπορεί να υπηρετήσει αυτό το μέτρο για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί όλες οι χώρες ξέρετε κατά τη διάρκεια του covid απέκτησαν λίστες αναμονής χειρουργείων. Μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης, κάθε πολίτης θα εξυπηρετείται με πλήρη διαφάνεια, σύμφωνα με τον χρόνο αναμονής. Η σειρά προτεραιότητας θα βασίζεται αποκλειστικά στο πόσο καιρό περιμένει ο κάθε ασθενής.»