Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η 14η Έκθεση Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της χώρας και την έξοδό της από το καθεστώς επιτήρησης, με κάποια λίγα σημεία να παραμένουν προς ολοκλήρωση μέχρι την επόμενη έκθεση των Οκτώβριο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δράσεις για 3 τομείς της υγείας, όπως το clawback, η κεντρικοποίηση των προμηθειών στα νοσοκομεία και η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ με την καθιέρωση του προσωπικού γιατρού.
Σχετικά με την είσπραξη clawback, η έκθεση σημειώνει ότι υπολείπεται ένα 30% από το ποσό για το 2021 που αφορά στους παρόχους και θα πρέπει αυτοί να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποπληρωμής με δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Επίσης μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει εισπραχθεί και 35% του clawback για το 2022.
Για τα φαρμακευτικά προϊόντα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο υπολογισμός του clawback για το 2021 έως τον Ιούνιο, ενώ μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 95% του περσινού rebate. Παράλληλα θα πρέπει να έχει εισπραχθεί τουλάχιστον το 35% του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2021 και τουλάχιστον το 50% του συνολικού clawback για το σύνολο της περσινής χρονιάς έως τον Οκτώβριο.
Θετική αποτίμηση για την είσπραξη
Πάντως στην έκθεση επισημαίνεται ότι η είσπραξη του clawback συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς. Το Ελληνικό Δημόσιο πέτυχε το στόχο είσπραξης του 45% των clawback και των rebates φαρμακευτικών προϊόντων για το 2021, και το 60% του clawback της ίδιας χρονιάς των παρόχων υπηρεσιών υγείας.
Το τελευταίο κατέστη δυνατό με την πρόσφατη θεσμοθέτηση της προείσπραξης του clawback για τους παρόχους, σε κυλιόμενη βάση κατά τη διάρκεια του έτους σε ποσοστό 70%. Υπενθυμίζεται ότι το 70% του clawback των παρόχων πρέπει να αποδίδεται σε μηνιαία βάση.
Η Κομισιόν τονίζει βέβαια ότι το μέγεθος του clawback παραμένει μεγάλο και μάλιστα για τα εξωνοσοκομειακά φαρμακευτικά σκευάσματα, εκτιμάται σε περίπου 830 εκατομμύρια ευρώ (το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχει προσδιοριστεί σε 430 εκατομμύρια ευρώ). Οι δε συνολικές επιστροφές φτάνουν στα 1.400 εκατομμύρια ευρώ όταν προστεθούν το clawback και οι rebates που προκύπτουν από τον κλειστό προϋπολογισμό για τα νοσοκομειακά φάρμακα.
Επίτευξη μεριδίου 40% των κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία
Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η κεντρικοποίηση των προμηθειών στα νοσοκομεία βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου 40%. Το ποσοστό αυτό της συνολικής νοσοκομειακής δαπάνης που μπορεί να υπόκειται σε κεντρικές προμήθειες αντιστοιχεί σε 320 εκατ. ευρώ. Αν και με μικρές καθυστερήσεις που αφορούν θέματα τεχνικής εξειδίκευσης των προσφορών, το σχέδιο φαίνεται να προχωράει.
Οι διαγωνισμοί αξίας άνω των 45 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί και είναι έτοιμες για να προχωρήσουν οι συμβάσεις. Σχεδόν τριάντα διαγωνισμοί βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη, αν και σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων. Προσφορές αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ είναι κοντά στην ολοκλήρωση, η οποία έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος έως τον Μάιο.
Επίσης πρόσθετοι διαγωνισμοί αξίας άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ προγραμματίζονται για τον Ιούνιο, αλλά απαιτούν περαιτέρω εργασίες για την οριστικοποίηση στοιχείων όπως οι τεχνικές προδιαγραφές και η τιμολόγηση. Οι υπόλοιπες προσφορές για την επίτευξη του στόχου του 40% πιθανότατα θα ξεκινήσουν σύντομα.
Προσωπικός γιατρός
Σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, το βασικό στοίχημα είναι μέσα στο επόμενο διάστημα να έχουν συμφωνήσει με το ΕΟΠΥΥ γιατροί που θα αναλάβουν καθήκοντα προσωπικού γιατρού, ώστε να αρχίσουν να εγγράφονται οι πολίτες. Θα πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο να έχουν εγγραφεί περί το 25% των πολιτών και μέχρι το τέλος του έτους το 50%.