Ελαττώστε την καφεΐνη, φέρνει πονοκέφαλο

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ ή αναψυκτικών με καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Όταν μιλάμε για υπερβολική κατανάλωση, μιλάμε για πάνω από τρεις καφέδες ή τρία αναψυκτικά την ημέρα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το American Journal of Medicine.

Ενώ μία ή δύο μερίδες καφεϊνούχων σκευασμάτων ημερησίως δεν σχετίζονται με την εμφάνιση πονοκεφάλων, οι τρεις ή περισσότερες φαίνεται να τους ενεργοποιούν. Τα δεδομένα αυτά διατηρήθηκαν, ακόμη κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλων (πρόσληψη αλκοόλ, άγχος, ύπνος, σωματική δραστηριότητα, εμμηνόρροια).

«Αν και δυνητικά υπάρχουν συνθήκες – όπως η έλλειψη ύπνου – που πυροδοτούν τους πονοκεφάλους, ο ρόλος της καφεΐνης είναι ιδιαίτερα περίπλοκος, δεδομένου ότι μπορεί να «ενεργοποιήσει» έναν πονοκέφαλο αλλά και να λειτουργήσει ανασταλτικά», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, από το τμήμα Έρευνας Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Μπεθ Ίσραελ Ντεκόνες και από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Τσαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Η ίδια προσθέτει, μάλιστα, ότι στην επίδραση της καφεΐνης παίζει ρόλο τόσο η δόση, όσο και η συχνότητα. Λόγω, όμως, του περιορισμένου αριθμού ερευνών πάνω στο ζήτημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν συστάσεις για την κατάλληλη κατανάλωση καφέ στα άτομα, που υποφέρουν από ημικρανίες.

Οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα 98 ενηλίκων, που υπέφεραν από πονοκεφάλους, οι οποίοι συμπλήρωναν για έξι εβδομάδες ηλεκτρονικά ημερολόγια σε καθημερινή βάση σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης (καφές, τσάι, σόδα, ενεργειακά ποτά) που κατανάλωναν και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που υπέθεταν ότι ενδέχεται να παίζουν ρόλο στο πρόβλημα αυτό.

Στη συνέχεια σύγκριναν τις περιπτώσεις, που εμφανιζόταν πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση καφεΐνης, με τις περιπτώσεις που δεν είχε προηγηθεί κατανάλωση τέτοιων ποτών.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι το 66% των ατόμων, τα οποία υπέφεραν από 5 πονοκεφάλους τον μήνα, κατανάλωναν συνήθως μια ή δύο μερίδες αναψυκτικών που περιλαμβάνουν καφεΐνη, ενώ το 12% πάνω από τρεις μερίδες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ