Έλλειψη ασθενοφόρου κόστισε τη ζωή σε Βρετανή στην Κάλυμνο

Την ζωή σε 74χρόνη γυναίκα Βρετανικής καταγωγής που έκανε διακοπές στην Κάλυμνο στοίχισε έλλειψη ασθενοφόρου τη νύχτα στη περιοχή.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 3 Σεπτεμβρίου, ζητήθηκε από το νοσοκομείο Καλύμνου να μεταφέρει την άτυχη γυναίκα από το Εμπορειό, όπου ελλιμενιζόταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαινε η τουρίστρια.

Η απάντηση από το Νοσοκομείο ήταν ότι δεν υπάρχει νυκτερινή βάρδια και θα έπρεπε να μεταφερθεί με κάποιο ιδιωτικό μέσο.

Το πλήρωμα του σκάφους αναζήτησε όχημα για την μεταφορά της 74χρονης στο Νοσοκομείο. Ειδοποιήθηκε κάτοικος του Εμπορειού που προσφέρθηκε με το ΙΧΕ όχημα (αγροτικού τύπου 4Χ4) να μεταφέρει την 74χρονη στο Νοσοκομείο. Το όχημα με την 74χρονη έφτασε στις 2.00 πμ και εισήχθη στο Νοσοκομείο όπου κατέληξε.
Η σορός της 74χρονης μεταφέρθηκε στη Ρόδο για νεκροτομή, ενώ διατάχθηκε προανάκριση από τον Εισαγγελέα Κω που διενεργεί το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, εάν υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένους διασώστες η άτυχη 74χρονη μπορεί να είχε σωθεί! Και προσθέτει ότι παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις της Ομοσπονδίας, συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε περιοχές με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και μεγάλη επισκεψιμότητα.

Από τις 17 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία έληξε η σύμβαση 2 Διασωστών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, το νησί παραμένει χωρίς νυχτερινή βάρδια ΕΚΑΒ. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 4 διασώστες οι οποίοι εργάζονται καθημερινά χωρίς ρεπό για να υπάρχει κάλυψη πρωί-απόγευμα και η διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενίσχυση του τομέα, έστω προσωρινή.

Δυστυχώς δεν είναι το μόνο τραγικό περιστατικό.
Στις 20/8 στην Κάλυμνο κάλεσαν το ΕΚΑΒ στις 05.35 το πρωί για έκτακτο περιστατικό (τροχαίο ατύχημα) και η απάντηση ήταν: «η βάρδια ξεκινά στις 7.00».
Στις 26/8, 6.20 το πρωί, σε τροχαίο ατύχημα στην περιοχή Μυρτιές τραυματίστηκε νεαρός. Ενημερώθηκε τηλεφωνικά το Νοσοκομείο Καλύμνου για τη διακομιδή και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει νυκτερινή βάρδια στο ΕΚΑΒ και η μεταφορά του τραυματία θα έπρεπε να γίνει με κάποιο ιδιωτικό μέσο.

Η ΠΟΕΔΗΝ επαναλαμβάνει τις καταγγελίες της για λήξη των συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ των διασωστών και διερωτάται ως πότε οι εναπομείναντες διασώστες του ΕΚΑΒ να εργάζονται καθημερινά χωρίς ένα ρεπό;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ