Σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται στην κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα, στον τομέα των δεξιοτήτων επικοινωνίας.
Μάλιστα, μόλις το 38,6% των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα έχει λάβει σχετική εκπαίδευση στην επικοινωνία της υγείας (κυρίως κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και αυτό σε εξαιρετικά περιορισμένο επίπεδο). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο είναι 72%, ενώ στη Γερμανία και την Ισπανία 66,7%.
Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (54%) στην έρευνα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της καθημερινής κλινικής πρακτικής, ενώ πολύ συχνά δηλώνει ότι συναντά προβλήματα το 10%.
Τα θέματα στα οποία οι γιατροί επιζητούν επιπλέον δεξιότητες και κατάρτιση είναι: η διαχείριση συναισθημάτων άγχους, απογοήτευσης ή φόβου των ασθενών και η ανακοίνωση δυσάρεστων νέων.
Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας δηλώνουν ότι τα βασικότερα εμπόδια στην αποτελεσματική επικοινωνία τους με τους ασθενείς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ο φόρτος εργασίας, η κόπωση, ο περιορισμένος χρόνος, τα γλωσσικά εμπόδια και η έλλειψη κατάρτισης σε δεξιότητες επικοινωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι 9 στους 10 δέκα επαγγελματίες υγείας θεωρούν απαραίτητη την εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα, ενώ ένας στους τέσσερις υποστηρίζει ότι η δυνατότητα κατάρτισης θα πρέπει να είναι συνεχής και να μην περιορίζεται στον βασικό κύκλο σπουδών.
Τα παραπάνω αποτελέσματα προέκυψαν από ευρωπαϊκή έρευνα για τις ανάγκες ιατρών και νοσηλευτών σε ζητήματα επικοινωνίας και της σχέσης τους με τους ασθενείς.
Στην έρευνα που παρουσιάστηκε σε Ευρωπαϊκό Συμπόσιο με θέμα «Επικοινωνία της Υγείας: Εκπαίδευση, προκλήσεις και δυνατότητες για τον Επαγγελματία Υγείας», συμμετείχαν 702 επαγγελματίες υγείας (ιατροί, νοσηλευτές και εκπρόσωποι άλλων επαγγελμάτων του κλάδου), στο πλαίσιο του προγράμματος “Health Communication Training for Health Professionals, H-Com”.
Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα, μαζί με πέντε ακόμη οργανισμούς από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Κύπρο.
Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis καθ. Αθηνά Λινού, δήλωσε για το θέμα: «Η επικοινωνία στον τομέα της υγείας έχει αναγνωριστεί ως αναπόσπαστο μέρος της κλινικής ιατρικής και της δημόσιας υγείας, ενώ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της σχέσης μεταξύ του επαγγελματία υγείας και του ασθενούς. Με το Ινστιτούτο Prolepsis ξεκινάμε μία μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε ένα τεράστιο κενό στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που υπάρχει στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα εκπαιδευτικά εργαλεία του H-Com και την πολύτιμη εμπειρία από τη συμμετοχή μας σε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα».
Στο Συμπόσιο συμμετείχαν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και του ακαδημαϊκού χώρου, καθώς και επαγγελματίες υγείας. Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων επικοινωνίας των επαγγελματιών υγείας τόσο σε επίπεδο προγραμμάτων σπουδών όσο και μέσω της συνεχούς επιμόρφωσης.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν προβλήματα επικοινωνίας και μεθοδολογία αντιμετώπισης σχετικά με ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και προβλήματα της ψυχικής υγείας. Παρουσιάστηκαν επίσης θεματικές που αφορούν στην επικοινωνία με ειδικές ομάδες ασθενών (πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, παιδιά/νέοι), καθώς και στην επικοινωνία της υγείας στον χώρο εργασίας.