Εμβολιασμός κατά του Κορονοϊού: Αντισώματα μετά την πρώτη δόση αναπτύσσει το 50% άνω των 85 ετών

Προκειμένου να απαντηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιεί μελέτη της κινητικής των αντισωμάτων...

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιεί το ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη αντισωμάτων Κορονοϊού μετά τον εμβολιασμό, το 50% των ατόμων άνω των 85 ετών αναπτύσσει αντισώματα ήδη από την πρώτη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα μάλιστα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των εμβολιασθέντων ηλικίας 25-67 ετών, παράγει αντισώματα πριν από τη 2η δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ενώ μετά και από τη 2η δόση οι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων που αναπτύσσει η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα υψηλοί. 
 
Προκειμένου να απαντηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιεί μελέτη της κινητικής των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε εθελοντές που θα λάβουν τα εμβόλια αυτά.
Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνώνται συνδυαστικά η παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων (πρόκειται για αντισώματα τα οποία «εξουδετερώνουν» τον ιό) αλλά και επιπλέον αντισωμάτων έναντι της περιοχής RBD της πρωτεϊνης ακίδας μέσω της οποίας ο ιός επιμολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και προκαλεί τη νόσο COVID-19. 
 
Οι εθελοντές που συμμετέχουν στη μελέτη είναι αρχικά εθελοντές υγειονομικοί και άτομα άνω των 80 ετών ενώ στη συνέχεια θα μελετηθούν άτομα 70-79 ετών καθώς και ασθενείς με αιματολογικές κακοήθεις και συμπαγείς όγκους σε διάφορα στάδια της θεραπείας τους. Στο πλαίσιο της μελέτης πέρα από την παραγωγή αντισωμάτων θα καταγραφούν επίσης οι κυτταρικοί υποπληθυσμοί λεμφοκυττάρων, ώστε να μελετηθεί η διατήρηση των κυττάρων μνήμης (κυτταρική ανοσία) εναντίον του ιού σε βάθος χρόνου, καθώς και κυτταροκίνες φλεγμονής.

Η μελέτη ξεκίνησε με τους υγειονομικούς (25-67 ετών) και τα μέλη της κοινότητας άνω των 80 ετών που εμβολιάζονται στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα». Οι κύριοι Ερευνητές της μελέτης Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης του ΕΚΠΑ) και Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ανά ηλικιακή ομάδα.

Στη μελέτη μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί 361 υγιείς δότες (με ηλικιακή διαστρωμάτωση) ως εξής: 249 υγειονομικοί ηλικίας 25-67 ετών και 112 άτομα άνω των 80 ετών. Από αυτούς βρέθηκαν ~9% θετικοί σε εξουδετερωτικά αντισώματα (δηλαδή είχαν προηγούμενα εκτεθεί στον ιό) ήδη κατά την ημέρα του πρώτου εμβολιασμού.

*Οι μετρήσεις των αντισωμάτων γίνονται στα εργαστήρια του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ (υπεύθυνος Καθηγητής, Ιωάννης Τρουγκάκος) και του Τμήματος Βιοχημείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (υπεύθυνος Διευθυντής, Ιωάννης Παπασωτηρίου). Οι μετρήσεις των υποπληθυσμών των Τ- και Β- λεμφοκυττάρων θα γίνουν στο εργαστήριο Κυτταρομετρίας Ροής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ (υπεύθυνη Καθηγήτρια Ουρανία Τσιτσιλώνη) και στο εργαστήριο της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (υπεύθυνος Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος). Η μέτρηση των κυτταροκινών θα γίνει στο Εθνικό Ίδρυμα Μελέτης Καρκίνου, Τμήμα Ανθρωπίνων Ρετροϊών (National Cancer Institute, Human Retrovirus Section) των ΗΠΑ (Υπεύθυνος Καθηγητής, Γιώργος Παυλάκης).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ