Εμβόλιο AstraZeneca και Οξφόρδης: Νέα συνεδρίαση από τον ΠΟΥ για την αποτελεσματικότητά τους

Τόσο το εμβόλιο της AstraZeneca όσο και αυτό της Οξφόρδης μπαίνουν ξανά σε εξέταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά τους σε ηλικιωμένα άτομα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του Κορονοϊού. Οι ειδικοί του ΠΟΥ έχουν προγραμματίσει να συνεδριάσουν σήμερα Δευτέρα 8/2 σχετικά με τα εμβόλια ενώ την ίδια ώρα η Νότια Αφρική αναστέλλει την εκστρατεία εμβολιασμών που είχε σκοπό να ξεκινήσει τις προσεχείς μέρες με 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca. Η απόφαση πάρθηκε μετά από τη δημοσίευση μελέτης που κάνει λόγο για περιορισμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του Κορονοϊού. Η εν λόγω μελέτη αναφέρει ότι το εμβόλιο είναι μόλις 22% αποτελεσματικό κατά των ήπιων μορφών του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους ενώ δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του απέναντι σε σοβαρότερες μορφές. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της Astrazeneca είναι αυτό που πρώτη η Βρετανία ξεκίνησε τη χορήγησή του μαζικά τον Δεκέμβριο του 2020 ενώ έχει πάρει έγκριση χορήγησης και από άλλες χώρες της ΕΕ με αρκετές να έχουν προγραμματίσει τη χορήγησή του μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών ή ακόμη και κάτω των 55 ετών εφόσον δεν υπάρχει σαφής απόδειξη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε ηλικιωμένα άτομα.

Ακόμη πιο δυσοίωνο είναι το γεγονός ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του Κορονοϊού μπορεί να προσβάλλει άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το  πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ. Εκπρόσωπος της AstraZeneca σε επικοινωνία του με το AFP αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας θα προστατεύσει κατά των σοβαρών μορφών της ασθένειας».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ