Εμβόλιο Johnson&Johnson: Στις 11 Μαρτίου η έγκρισή του από τον ΕΜΑ

Τη γνωμοδότησή του για το εμβόλιο της Johnson&Johnson κατά του Κορονοϊού αναμένεται να δώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg News. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει μέσα στον Φεβρουάριο ότι υπέβαλε αίτηση για αδειοδότηση στον ΕΜΑ ενώ την περασμένη εβδομάδα η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε την πιθανότητα να γνωμοδοτήσει στα μέσα Μαρτίου για το εμβόλιο. 
 
Σε περίπτωση έγκρισης, το εμβόλιο της Johnson&Johnson θα είναι το 4ο εμβόλιο που θα έχει αδειοδοτηθεί στην ΕΕ, μετά τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech SE, Moderna Inc και AstraZeneca Plc-Oxford. 
 
Την ίδια ώρα ο ΕΜΑ συνιστά τη χρήση του κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron για τη θεραπεία των ασθενών που νοσούν από Κορονοϊό και οι οποίοι δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο ούτε διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έλαβε άδεια για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020 όπου και χορηγήθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν είχε προσβληθεί από Κορονοϊό. 

“Όσον αφορά την ασφάλεια, οι περισσότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες, ωστόσο έχουν υπάρξει αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση (συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων) και θα πρέπει να παρακολουθούνται”, αναφέρει ο EMA.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σημείωσε ότι η αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο του συνδυασμού αυτού αντισωμάτων συνεχίζεται και θα αποτελέσει τη βάση για την σύστασή της για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η EMA αξιολογεί επίσης τις θεραπείες αντισωμάτων των Eli Lilly και Celltrion.

H Regeneron ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι η θεραπεία αυτή έχει “σαφή κλινική αποτελεσματικότητα” στη μείωση των ποσοστών νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ