Εμβόλιο κατά του Κορονοϊού: η οδηγία για εγκύους, θηλάζουσες και όσους έχουν νοσήσει

Χθες Τετάρτη 13/1, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά, έδωσε σαφείς οδηγίες για τον εμβολιασμό εγκύων και θηλαζουσών, στην συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Κορονοϊού, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.  
 
Η κυρία Τσολιά ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου και εξελίσσεται κανονικά. Διενεργείται ταυτόχρονα ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των ηλικιωμένων σε μονάδες φροντίδας. Άμεσα, από 16 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 85. Μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός εξελίσσεται ομαλά και σε ρυθμό που είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.  Έχουν διενεργηθεί σχεδόν 65.000 εμβολιασμοί και το ποσοστό του πληθυσμού που έχει καλυφθεί είναι στο 0,59%.

 

Η εμπειρία από τον εμβολιασμό στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, μας κάνει να αισιοδοξούμε. Κάθε μέρα που περνάει, επιβεβαιώνεται ότι έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Θα πρέπει ο καθένας από εμάς να ξεπεράσει τυχόν φόβους και να μην στερήσει από τον εαυτό του και από τους άλλους, το δώρο της προστασίας.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπήρχε μεγάλο διάστημα έρευνας και εμπειρίας της τεχνολογίας mRNA κατά του καρκίνου, αλλά και λοιμωδών ασθενειών.  Η τόσο γρήγορη παραγωγή επιτεύχθηκε με τη συνεργασία των επιστημονικών ομάδων, της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών, καθώς και την προσέλκυση κεφαλαίων από κυβερνητικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς. Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα της ανθρωπότητας.

Πολλοί αναρωτιούνται αν θα υπάρξουν παρενέργειες αρκετά χρόνια αργότερα. Η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν έχει καταγραφεί πρόβλημα υγείας από εμβόλιο, χρόνια μετά τη χορήγησή του. Οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες τεκμηριώνονται άμεσα ή λίγους μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Όσο για τις αλλεργικές παρενέργειες, σε 1,8 εκατ. εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, «έχουν παρουσιαστεί 21 αναφυλακτικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει σε πολλά καλλυντικά. Μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες, αλλά σε νοσοκομείο και σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.  Οι αλλεργίες σε τρόφιμα, κατοικίδια και ξηρούς καρπούς, δεν συνιστούν αντένδειξη. Οι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου μία ανά 90.000 εμβολιασμούς, ενώ για τα υπόλοιπα εμβόλια, αυτά που ξέρουμε σήμερα, είναι μία ανά ένα εκατ. εμβολιασμούς.

Συχνά δεχόμαστε ερωτήματα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί. Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα, άρα μπορούν να εμβολιαστούν. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει, η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Γι’ αυτό συστήνεται αυτά τα άτομα, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τρεις μήνες.

Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού εξαιτίας της νόσου.

Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων. Εξάλλου τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα με το εμβόλιο της Moderna είναι καθησυχαστικά σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια επίδραση του MRNA στο έμβρυο, δεδομένου ότι το μόριο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων. Είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα. Εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός, πχ είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται τεστ κυήσεως για να εμβολιαστεί μια γυναίκα και δεν συστήνεται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό.

Τέλος δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις γυναίκες που θηλάζουν ή για τα βρέφη τους, ή συνέπειες για την παραγωγή του γάλακτος. Όμως τα εμβόλια που περιέχουν MRNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να επιλέξουν να εμβολιαστούν».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ