Ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα δημοφιλή μεταξύ ανήλικων Ελλήνων αθλητών

Ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα διατροφής είναι στην ημερήσια διάταξη για πολλούς ανήλικους αθλητές στη χώρα μας, που δεν διστάζουν να καταναλώσουν και κάποια, που θεωρούνται ακατάλληλα, προκειμένου να «χτίσουν» σώμα.

Ειδικότερα σε ποσοστό 17,2% οι Έλληνες ανήλικοι αθλητές κάνουν χρήση κρεατινίνης και πρωτεΐνης, που θεωρούνται ακατάλληλες, σύμφωνα με οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα με τίτλο «Ο επιπολασμός της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής από Έλληνες αθλητές». Η έρευνα, που έγινε σε ένα δείγμα 1.518 αθλητών, ηλικίας άνω των 12 ετών, από 27 διαφορετικά αθλήματα, έδειξε ότι το 64,6% αυτών (όχι μόνο ανηλίκων) έπαιρνε συμπληρώματα διατροφής και, μάλιστα, υπήρχαν περιπτώσεις αθλητών της άρσης βαρών, που έπαιρναν μέχρι και 25 διαφορετικά συμπληρώματα, ενώ ο μέσος όρος ήταν τέσσερα.

Τα περισσότερα συμπληρώματα ανά αθλητή είχε η άρση βαρών, με μέσο όρο τα επτά συμπληρώματα. Το σύνολο (100%) των αθλητών άρσης βαρών, που έλαβε μέρος στην έρευνα, έκανε χρήση συμπληρωμάτων, ενώ τα ποσοστό χρήσης στους αθλητές του τριάθλου ήταν 94,6%. Τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης είχαν οι αθλητές της ιστιοπλοΐας (25%) και της σκοποβολής (33%).

Η έρευνα ήταν το αντικείμενο της μεταπτυχιακής διατριβής του Θεόδωρου Μιχαήλ, ο οποίος σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής στη Σχολής Επιστημών Υγείας και απέσπασε το Α’ Βραβείο στο 19ο Διεθνές Συνέδριο της EFORT (European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology), που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018, στη Βαρκελώνη.

Για την έρευνα αυτή στις 17 Μαΐου (19.20 Αίθουσα Τελετών Παλιάς Φιλοσοφικής) θα απονεμηθεί στον κ. Μιχαήλ βραβείο αριστείας στην έρευνα, από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημόνων Υγείας του ΑΠΘ

Τα ενεργειακά ποτά είναι τα πιο δημοφιλή

Τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής ήταν τα ενεργειακά ποτά (47,6%), οι ενεργειακές μπάρες (44,2%) και οι πολυβιταμίνες (42,2%).

Οι λόγοι, για τους οποίους οι αθλητές λάμβαναν συμπληρώματα, ήταν για να αυξήσουν την ενέργειά τους (21,7%), να ενισχύσουν τη διατροφή τους (16,2%) και να βελτιώσουν την αθλητική τους απόδοση (12,9%).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι 45 (ποσοστό 4,6%) από τους αθλητές, που λάμβαναν συμπληρώματα, δεν γνώριζαν τον λόγο, για τον οποίο τα έπαιρναν.

Μόλις το 2,8% των συμμετεχόντων αξιολόγησε την διατροφή του ως «πτωχή», ποσοστό που έρχεται σε αντίθεση με τους λόγους λήψης, αφού περισσότεροι από τους μισούς αθλητές, που λάμβαναν συμπληρώματα, δήλωσαν ως αιτία την «ενίσχυση της διατροφής».

Οι προπονητές ενημερώνουν 

Όσον αφορά στην ενημέρωση για τα συμπληρώματα διατροφής, αυτή γινόταν κατά κανόνα από τους προπονητές για τους αθλητές διεθνούς και εθνικού επιπέδου, ενώ οι ερασιτέχνες αθλητές ενημερώνονταν κυρίως από γιατρούς και από την οικογένειά τους.

Η προμήθεια των συμπληρωμάτων γινόταν κατά κύριο λόγο από το φαρμακείο (47,7%) και τα καταστήματα πώλησης συμπληρωμάτων (28,6%), ενώ η προμήθεια μέσω διαδικτύου έφτανε στο 6,9%.

Υψηλά ποσοστά κατανάλωσης από ανήλικους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής στο σύνολό της συμφωνεί με τα ποσοστά, που υπάρχουν διεθνώς, ωστόσο οι ανήλικοι Έλληνες αθλητές φαίνεται ότι καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά (49,3%), σε σχέση με άλλες χώρες, όπου τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 5%-22%.

Επίσης ο μέσος όρος σκευασμάτων ανά αθλητή ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη έρευνα, με τους αθλητές διεθνούς επιπέδου να λαμβάνουν κατά μέσο όρο έξι συμπληρώματα ανά άτομο.

ΠΗΓΗ: ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ