Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Εδικοτήτων αναφέρουν πως από 1-11-2024 παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα και καθυστερήσεις στο σύστημα συνταγογράφησης που αντικαταστάθηκε πρόσφατα, χωρίς να υπάρξει πρώτα ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπως αναφέρουν, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μείνουν χωρίς φάρμακα.
Η επιστολή τους προς την ΗΔΙΚΑ
“Από 1/11/24 αιφνιδίως και χωρίς καμία ενημέρωση αντικαταστάθηκε το υπάρχον σύστημα συνταγογράφησης με νέο το οποίο δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην συνταγογράφηση φαρμάκων.
Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν ασθενείς χωρίς φάρμακα αφού ΚΑΝΕΙΣ Ιατρός δεν ήξερε τι συνέβαινε και τι να κάνει. Είναι απορίας άξιο γιατί παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα το έχουμε ζητήσει γιατί δεν έγινε ενημέρωση των Ιατρών, γιατί δεν έγινε πιλοτικό πρόγραμμα και γιατί έγινε η εφαρμογή του στην αρχή του μήνα που υπάρχει τεράστιος φόρτος συνταγογράφησης.
Η έλλειψη ευαισθησίας και ενσυναίσθησης προς τους Ιατρούς και ασθενείς ειλικρινά μας εκπλήσσει και πιστεύω ότι η πολιτεία πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.
Απαιτούμε άμεση απόσυρση του συστήματος συνταγογράφησης και επαναφορά του προηγούμενου και ενημέρωση εν συνεχεία των ιατρών και πιλοτικό πρόγραμμα έτσι ώστε η νέα εφαρμογή να μην δημιουργήσει προβλήματα.
Ας σεβαστούμε τον ασθενή που χρειάζεται φάρμακα”.
Πριν λίγες μέρες παρόμοια θέματα είχε αναφέρει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται συχνά στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:
«Για πολλοστή φορά δυστυχώς ο ΙΣΑ έγινε δέκτης παραπόνων και καταγγελιών ιατρών μελών του, σχετικά με την δυσλειτουργία του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ειδικότερα, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, είναι αδιανόητο να πραγματοποιούνται οι οιεσδήποτε αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση τόσο των ιατρών, όσο και των ασθενών, πολλώ δε μάλλον όταν τούτο λαμβάνει χώρα στις πρώτες ημέρες του εκάστοτε μήνα, που ο όγκος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
Τα ανωτέρω έχουν ως συνέπεια αφενός τις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ ιατρών και ασθενών και αφετέρου την πολύωρη απασχόληση των γιατρών προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην απαραίτητη για την υγεία των ασθενών τους συνταγογράφηση.
Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα προκειμένου να υπάρχει και ο απαραίτητος και απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής των ιατρών στις αλλαγές που πραγματοποιούνται.
Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε πρωτίστως στην άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον, καθώς και να λαμβάνετε την μέριμνα που απαιτείται ώστε να ενημερώνονται οι γιατροί προκειμένου να είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο τους ».