Έντονες οι αντιδράσεις για το Νομοσχέδιο της Δημόσιας Υγείας

Ξεπέρασαν τα 400 τα σχόλια που είχαν αναρτηθεί μέχρι αργά χθες βράδυ, πολλά από τα οποία θέτουν σοβαρό προβληματισμό για τον νέο νόμο.

Στο αριθμό 413 ανέρχονταν μέχρι χθες τα μεσάνυχτα το σχόλια για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία το οποίο τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση στις 4 Φεβρουαρίου. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας-Ανάπτυξη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας» αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή καθώς σήμερα λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι ολοκληρώνεται η διαδικασία της διαβούλευσης.

Το νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, αποτελεί τομή, στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπεριφορικών παραγόντων, όπως η χρήση καπνικών προϊόντων, η κατάχρηση οινοπνευματωδών, η κακή διατροφή, η απουσία φυσικής άσκησης, τα φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από «νέους» κινδύνους, όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο. Όλα αυτά που έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής και αποτελούν βασικές αιτίες νοσηρότητας και πρώιμης θνησιμότητας: Καρδιοπάθειες, Καρκίνους, Πνευμονοπάθειες, Παιδική Παχυσαρκία, Διαβήτη. Προτεραιότητα δίνεται λοιπόν στην πρόληψη.

Παρόλ’ αυτά, οι επαγγελματίες υγείας φαίνεται να διαφωνούν και να μην θεωρούν τον επικείμενο νόμο ως μια ολοκληρωμένοι πρόταση. Μάλιστα οι γιατροί είναι αντίθετοι στις ρυθμίσεις που προωθούνται με το νομοσχέδιο τονίζοντας μάλιστα ότι στις αλλαγές και στις υπηρεσίες που συστήνονται δεν έχει συμπεριληφθεί το ιατρικό προσωπικό.

Ενδεικτικά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύστημα, τον επιχειρούμενο εξορθολογισμό, λείπουν οι κύριοι συντελεστές που είναι οι γιατροί και οι ιατρικοί σύλλογοι, των οποίων εκπρόσωπος δεν υπάρχει καν στην Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας».

Επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη του κ. Ευάγγελου Φραγκούλη, Γενικού/ Οικογενειακού Γιατρού MSc στη Διαχείριση Υγείας, Αναπληρωτή Αρχίατρου του ΕΔΟΕΑΠ, Μέλους του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκή Καρδιαγγειακής Εταιρείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (EPCCS) που κάνει λόγο για πολλά ερωτήματα «που γέννησε η ανάγνωση του πολυαναμενόμενου σχεδίου νόμου».

Ο κ. Φραγκούλης επισημαίνει ότι «σε όλο το Σ/Ν δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη οικογενειακός γιατρός και η ΠΦΥ αναφέρεται άλλες 2 φορές πέρα της αναφοράς της στο πρώτο άρθρο». Παρότι, όπως θυμίζει, ο Πρωθυπουργός σε δημόσια δήλωση του στις 4/2, χαιρετίζοντας το νομοσχέδιο για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης που εισερχόταν σε δημόσια διαβούλευση έκανε ειδική μνεία στον κομβικό ρόλο του Οικογενειακού Γιατρού στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης.

Αντιθέτως, το κέντρο βάρους στο νομοσχέδιο φαίνεται να μετακινείται προς την τοπική αυτοδιοίκηση. «Γίνονται αναρίθμητες αναφορές στους ΟΤΑ και στις εθελοντικές ΜΚΟ», σημειώνει ο τ. Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.
«Φαίνεται πως το Σ/Ν αποτελεί όχημα προς τον ακρωτηριασμό βασικών λειτουργιών από την ΠΦΥ και τον οικογενειακό γιατρό και μεταφορά τους στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε εθελοντικές ΜΚΟ με παράλληλη μεταφορά πόρων σε αυτές», σημειώνει ο κ. Φραγκούλης.

Όπως εξηγεί ο Γενικός Ιατρός, «μια τέτοια πρακτική αποδυναμώνει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού, της ΠΦΥ εν γένει, προάγει τον κατακερματισμό των δράσεων, με ορατό τον κίνδυνο των επαναλήψεων τους». Δια αυτό και διερωτάται ποιος είναι πλέον ο προσανατολισμός του συστήματος υγείας μας.

«Θα ακολουθήσουμε τις συστάσεις του ΠΟΥ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των τεχνοκρατών της υγείας; Το θεσμό του οικογενειακού γιατρού τον επιθυμούμε; Την ισχυροποίηση της ΠΦΥ Αν ναι, το ΣΝ χρήζει επανεξέτασης με προτεραιοποίηση της διασύνδεσης, λειτουργικής και οργανωτικής της ΠΦΥ με τη Δημόσια Υγεία», αναφέρει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ