Ο ΕΟΦ σε σχετική του ανακοίνωση αναφορικά με την εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε πλαστά φάρμακα, τα οποία είναι δυνητικά επιβλαβή προϊόντα, έδωσε στη δημοσιότητα τις εξής ονομασίες που είχαν τα παράνομα προϊόντας: HONDROFROST, INSUVIT, GERMIVIR, ABSLIM, HONDROSTRONG, KETODIET, OCUVIT, ΚΛΠ
Στη συνέχεια και με αφορμή αυτό το περιστατικό συμβουλεύει το καταναλωτικό κοινό τα εξής:
Με αφορμή την υπόθεση αυτή συνιστάται στους πολίτες- καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να μην εξαπατηθούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ενώ ειδικότερα ενημερώνονται ότι:
• να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε οποιαδήποτε διαφήμιση προϊόντων διαδικτύου και μάλιστα με “θαυματουργές” θεραπευτικές ιδιότητες, ή χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, ή στην παροχή ιατρικών συμβουλών- υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.
• Αποτελούν φάρμακα, αφού προβάλλονται για την αντιμετώπιση πληθώρας ιατρικών καταστάσεων /ασθενειών, πόνου κλπ. και δεν έχουν αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
• Πολλά από τα σκευάσματα αυτά παρουσιάζονται με φυτικά συστατικά και δεν αναφέρονται ποτέ ανεπιθύμητες ενέργειες ή προβάλλεται συχνά η απουσία τους. Συχνά περιέχουν φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, χωρίς αυτές να αναγράφονται, οι οποίες αν χορηγηθούν χωρίς ιατρική επίβλεψη μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και/ή να επηρεάσουν αρνητικά τυχόν άλλες θεραπείες.
• Προωθούνται μέσω παραπλανητικών διαδικτυακών διαφημίσεων, όπου συχνά εμφανίζονται ψευδώς πρόσωπα υψηλής φήμης και αναγνωρισιμότητας, όπως επιστήμονες (κυρίως ιατροί), δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες.
• Περαιτέρω, προκειμένου οι διαφημίσεις αυτές να γίνουν ακόμα πιο πειστικές, συχνά συνοδεύονται από ψευδείς-κατασκευασμένες «κριτικές», όπου και εκεί αποτυπώνονται δήθεν θετικές προσωπικές εμπειρίες.
• Η διακίνηση και πώληση νόμιμων φαρμάκων γίνεται μόνο μέσω των φαρμακείων. Οποιαδήποτε άλλη διακίνηση, π.χ. μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας. Συνεπώς κάθε διαδικτυακή πηγή αγοράς φαρμάκων είναι παράνομη και μη εγκεκριμένη από τους αρμόδιους φορείς θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, αφού τα φάρμακα που κατά κανόνα διακινούνται από το διαδίκτυο είναι αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας, πλαστά (ψευδεπίγραφα) στις περιπτώσεις προσφοράς γνωστών φαρμάκων.
• Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης, που δεν περιλαμβάνει το διαδίκτυο.