ΕΟΠΥΥ: Από Οκτώβριο η ηλεκτρονική προέγκριση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών

Παράταση ως την 1η Οκτωβρίου πήρε χθες το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων, με απόφαση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Π. Γεωργακόπουλου.

Στο σχετικό έγγραφο, επισημαίνεται ότι χειρόγραφα αιτήματα έγκρισης αποζημίωσης φαρμάκων θα παραλαμβάνονται από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους του ΕΟΠΥΥ, για επείγοντα περιστατικά, μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου.

Το ίδιο έγγραφο ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία καθολικής και υποχρεωτικής εφαρμογής του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων ορίζεται η Δευτέρα 1.10.2018.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κατάλογος των γιατρών που γνωμοδοτούν στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ άλλαξε τρεις φορές, ξεκινώντας από τις 17 Μαϊου, στις 6 Ιουλίου και στις 13 Ιουλίου το καλοκαίρι που πέρασε, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και οι αντίστοιχες παρατάσεις εφαρμογής του νέου συστήματος από το υπουργείο Υγείας, με την τελευταία απόφαση να έχει εκδοθεί στις αρχές Αυγούστου.

Ιατροτεχνολογικά

Αντίστοιχα, παράταση ενός μηνός παίρνει και το σύστημα άυλων barcode για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα υγειονομικά υλικά και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής.

Συγκεκριμένα, η γενική διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ αρμόδια για την οργάνωση και τον σχεδιασμό της αγοράς υπηρεσιών υγείας, επισημαίνει ότι το σύστημα διάθεσης άυλων μοναδικών αριθμών αποζημίωσης ιατροτεχνολογικών, υγειονομικών υλικών και σκευασμάτων ειδικής διατροφής (άυλα barcodes), θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, μέσω της ειδικής εφαρμογής του Οργανισμού (https://apps.eopyy.gov.gr).

Από την ερχόμενη εβδομάδα, η εκτέλεση γνωματεύσεων θα ξεκινήσει και με τη χρήση των άυλων barcode, για όσους εισαγωγείς ή κατασκευαστές έχουν ήδη πάρει έγκριση των αιτήσεών τους.

Το σύστημα εκτέλεσης γνωματεύσεων θα λειτουργεί παράλληλα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, παίρνοντας παράταση από την αρχική ημερομηνία της 1ης Σεπτεμβρίου που είχε οριστεί για την υποχρεωτική εκτέλεση μόνο με άυλα barcode, εξαιτίας του μεγάλου όγκου αιτήσεων. Η παράταση δίνεται με στόχο την ομαλή μετάβαση στο νέο τρόπο εκτέλεσης γνωματεύσεων με άυλους κωδικούς.

Η γενική διεύθυνση διαβεβαιώνει ότι προχωρεί με γοργούς ρυθμούς στην εξέταση των αιτημάτων και σύντομα θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ