Δυνάμεις από όλο το φάσμα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας φαίνεται να συγκεντρώνει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να διαθέτει ολοκληρωμένη άμυνα ενόψει του ερχομού κρουσμάτων του νέου κοροναϊού COVID-19, συστήνοντας για το λόγο αυτό την Εθνική Επιτροπή προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του ιού όπου συμμετέχουν και δύο πτέραρχοι. Έργο της Εθνικής Επιτροπής είναι η εισήγηση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κάθε συναρμόδιου Υπουργείου ή Κυβερνητικού Οργάνου, για τη λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου πρόληψης και αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, με σκοπό την προστασία του πληθυσμού.
Μέλη της επιτροπή είναι:
1. Πρεζεράκος Παναγιώτης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος.
2. Κωτσιόπουλος Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
3. Καραούλη Βασιλικής, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας.
4. Αρκουμανέας παναγιώτης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).
5. Φιλίππου Δημήτριος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
6. Παπαευσταθίου Νικόλαος, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).
7. Γκογκόσης Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
8. Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος.
9. Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ.
10. Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ.
11. Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας.
Εντύπωση ίσως προκαλεί η συμμετοχή των δύο μελών που προέρχονται από την πολεμική και πολιτική αεροπορία, η οποία όμως δικαιολογείται από το γεγονός ότι σε περίπτωση κρούσματος θα πρέπει να τεθούν στην πρώτη γραμμή. Παράλληλα δεν θα πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι οι επαναπατρισθέντες Έλληνες οι οποίοι εκτέθηκαν στον ιό μεταφέρθηκαν με στρατιωτικά αεροσκάφη ενώ και οι κύριες πύλες εισόδου στη χώρα είναι τα αεροδρόμια.
Πάντως η Ελλάδα φαίνεται πανέτοιμη και με σχέδιο, όπως διαβεβαιώνει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κρουσμάτων κοροναϊού και μπορεί να αντεπεξέλθει και στη συγκεκριμένη υγειονομική πρόκληση. Μετά και την καταγραφή πολυάριθμων κρουσμάτων στην Ιταλία, η χώρα μας αναμένει πως σύντομα θα αναφερθεί κρούσμα και στην Ελλάδα.
Η σημασία που έχει δοθεί για το εν λόγω ενδεχόμενο, έχει να κάνει με την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, κάτι που διαπιστώνεται και στον ιό της γρίπης. Η επιστημονική κοινότητα τον΄ζει πως σε περίπτωση που ένα άτομο πιστεύει ότι μπορεί να έχει συμπτώματα και γνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχει εκτεθεί στον ιό, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει να προσέχει να μην εκθέσει και άλλους ανθρώπους και να μη βρίσκεται σε κοντινή επαφή. Να παραμείνει στο σπίτι. Να απευθυνθεί στο ΕΟΔΥ όπου θα τον παραπέμψουν άμεσα εκεί που θα διαπιστωθεί εάν πάσχει από τον κοροναϊό.