Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής “JAMA Psychiatry”, αναφέρει ότι ένας στους τρεις ασθενείς που νόσησαν πολύ σοβαρά από Κορονοϊό με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή τους, ζουν με διαταραχή μετατραυματικού στρες μήνες μετά την ανάρρωσή τους.
Για τους σκοπούς της έρευνας, οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με τις περιπτώσεις 381 ασθενών με μέση ηλικία τα 55 έτη, εκ των οποίων το 80% είχε νοσήσει βαριά και είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης με μέση διάρκεια νοσηλείας τις 18 ημέρες. Όπως διαπιστώθηκε, 4 μήνες μετά την ανάρρωση, το 30% αυτών των ασθενών εμφάνισε μετατραυματικό στρες ενώ το 17% εμφάνισε κατάθλιψη και το 7% γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα άτομα που εμφάνισαν μετατραυματικό στρες είναι κυρίως γυναίκες όπως επίσης γυναίκες είναι και τα περισσότερα άτομα που μετά από νόσηση από Κορονοϊό, εμφάνισαν ψυχικές διαταραχές, ή είχαν ντελίριο κατά τη νοσηλεία τους. Όπως, μάλιστα, αναφέρουν οι επιστήμονες, μετατραυματικό στρες έχει εμφανιστεί και παλαιότερα σε άλλες μεγάλες επιδημίες ή πανδημίες από συγγενικούς κορονοϊούς.
Αξίζει να ανεφέρουμε, ότι μεταξύ των ερευνητών που πραγματοποιούν την εν λόγω μελέτη είναι και ο Έλληνας Γεώργιος Κοτζαλίδης από το Τμήμα Ψυχιατρικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli IRCCS.