Η πανδημία του Κορονοϊού και τα συνεχόμενα lockdowns έφεραν αύξηση στον χρόνο χρήσης των social media. Κάτι τέτοιο, βεβαίως ισχύει και για τα παιδιά αφού ο χρόνος τους μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή είναι περισσότερος. Μια νέα έρευνα διάρκειας δέκα ετών που πραγματοποιήθηκε από το Brigham Young University, αναφέρει ότι τα κορίτσια στην εφηβεία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας όταν χρησιμοποιούν τα social media για 2 ή 3 ώρες ημερησίως.
Η εν λόγω έρευνα ξεκίνησε το 2009 όταν ακόμα τα social media δεν ήταν ακόμη τόσο πολύ μέρος της ζωής μας όσο είναι σήμερα. Οι επιστήμονες στη διάρκεια της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Journal of Youth and Adolescence, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μετρήσεις της επίδρασης των social media στο πέρασμα των χρόνων σε συνάρτηση και με άλλα Μέσα όπως η τηλεόραση τα video games και πολλές εφαρμογές των τηλεφώνων.
Η επικεφαλής της έρευνας Sarah Coyne, PhD, καθηγήτρια ανθρώπινης ανάπτυξης στο BYU, δίνει πέρα από τα δεδομένα της μελέτης δίνει και τεχνικές προκειμένου να βοηθήσει τους εφήβους να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις με τα social media. Η ίδια, άλλωστε είναι μητέρα 5 παιδιών και όπως αναφέρει το Tik Tok έχει γίνει το αγαπημένο χόμπι της 13χρονης κόρης της. “Η συμβουλή μου είναι να ξεκινάς αργά. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη Hannah στα 15 με 30 λεπτά χρήσης τη μέρα”.
Για τους σκοπούς της έρευνας, οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με δεδομένα 500 εφήβων για διάρκεια δέκα ετών, από το 2009 ως το 2019. Τα παιδιά αυτά ήταν μεταξύ 12 και 15 ετών κατά την έναρξη της έρευνας. Προκειμένου να αξιολογήσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας, οι επιστήμονες διαχειρίστηκαν το Αναθεωρημένο Ερωτηματολόγιο Αυτοκτονικής Συμπεριφοράς το οποίο περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με απόπειρες αυτοκτονίας, συχνότητα σκέψεων περί αυτοκτονίας, απειλή για αυτοκτονία και πιθανότητα θανάτου από αυτοκτονία. Οι απαντήσεις κυμαίνονταν από 3 ως 18 με τα σκορ που ήταν μεγαλύτερα από 6 να συνεπάγονται μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα στοιχεία έδειχναν ότι πιο πιθανό είναι να προβούν σε μια τέτοια πράξη κυρίως τα κορίτσια.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος αυτοκτονίας μοιάζει να αυξάνεται όταν:
-Η χρήση των social media ξεκινά νωρίτερα από την ηλικία των 13 ετών.
-Ο χρόνος χρήσης των social media ή παρακολούθησης τηλεόρασης αγγίζει τις 2 με 3 ώρες ημερησίως.
-Ο χρόνος χρήσης αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.