Η χρήση χειρουργικής μάσκας παρέχει καλή προστασία από τον κορονοϊό που κυκλοφορεί στον αέρα, αντίθετα όμως οι πλαστικές προσωπίδες -όταν φοριούνται μόνες τους και όχι μαζί με μάσκα- προσφέρουν ελάχιστη έως καθόλου προστασία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων, που έρχεται να επιβεβαιώσει παρόμοια ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Η διαπίστωση αυτή έχει σημασία εν μέσω τουριστικής περιόδου και της τάσης να γίνεται χρήση προσωπίδων αντί μασκών από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδεται κυρίως αερογενώς μέσω σταγονιδίων και αερολυμάτων, ιδίως στους χώρους που δεν αερίζονται καλά. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Κρίστιαν Στερ του Πανεπιστημίου Φίλιπς του Μάρμπουργκ, οι οποίοι έκαναν ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, ενώ είχε προηγηθεί σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, συνέκριναν 32 τύπους μασκών και προσωπίδων.
Όσον αφορά καθεαυτό το υλικό κάθε μάσκας, διαπιστώθηκε ότι τη χαμηλότερη ικανότητα να φιλτράρουν τον -πιθανώς μολυσμένο- αέρα έχουν οι υφασμάτινες μάσκες (μόνο 28%), ενώ οι πιστοποιημένες χειρουργικές μάσκες έχουν 70% και οι μάσκες τύπου FFP2 παρέχουν σχεδόν πλήρη προστασία (98%).
Σε ένα άλλο πείραμα, που μέτρησε όχι το κάθε ύφασμα, αλλά την ικανότητα φιλτραρίσματος κάθε μάσκας όταν φοριέται, βρέθηκε ότι οι υφασμάτινες φιλτράρουν μόνο το 11% των σωματιδίων του αέρα, ενώ οι χειρουργικές μάσκες το 47% (όσο περίπου και οι μάσκες ΚΝ95), ενώ οι -ανώτερες όλων- μάσκες FFP2 το 65%. Οι πλαστικές προσωπίδες δεν φιλτράρουν τίποτε.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, από άποψη άνεσης για πολύωρη χρήση, οι χειρουργικές μάσκες είναι οι καλύτερες, καθώς παράγουν μικρότερη αντίσταση στην αναπνοή του χρήστη. Τόνισαν ότι «οι άνθρωποι πρέπει να φοράνε πιστοποιημένες χειρουργικές μάσκες καλής ποιότητας, παρά υφασμάτινες μάσκες ή πλαστικές προσωπίδες, οι οποίες έδειξαν χαμηλή αποτελεσματικότητα στη μελέτη μας».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ