Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο JAMA Oncology και η οποία διεξήχθη από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εξηγεί τη σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του παχέος εντέρου και την ασπιρίνη. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κάνουν λόγο για μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικιωμένους έως 70 ετών που λαμβάνουν ασπιρίνη ενώ είναι η πρώτη φορά που απαντάται το ερώτημα “σε ποια ηλικία είναι καλό να λαμβάνεται η ασπιρίνη για την αποφυγή του καρκίνου του παχέος εντέρου”.
Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι συνήθιζαν να λαμβάνουν ασπιρίνη πριν την ηλικία των 70 ετών είχαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ενώ -και εδώ χρειάζεται προσοχή- όσοι ξεκίνησαν μετά τα 70 έτη να λαμβάνουν ασπιρίνη, διαπίστωσαν θετικότητα απέναντι σε αυτό το είδος καρκίνου. Για τις ανάγκες της έρευνας χρειάστηκε η συγκεντρωτική ανάλυση δύο μελετών κοόρτης -The Nurses’ Health Study (Ιανουάριος 1980-Ιούνιος 2014) και Health Professionals Follow-up Study (Ιανουάριος 1986-Ιανουάριος 2014), όπου 94.500 συμμετέχοντες που έπαιρναν ασπιρίνη, έγιναν αντικείμενο μελέτης για περίπου 35 χρόνια. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Andrew T. Chan καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και Διευθυντής – Γαστρεντερολόγος στη Μονάδα Κλινικής και Μεταφραστικής Επιδημιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, μια πιθανή βιολογική διαφορά σε μεγαλύτερες ηλικίες που λαμβάνουν ασπιρίνη χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
Συνοψίζοντας, οι πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές ASPREE (Aspirin in Reducing Events in the Elderly) κάνουν λόγο για απροσδόκητη αύξηση έως και 30% σε θανάτους από καρκίνο σε άτομα άνω των 70 ετών που για περίπου 5 χρόνια λάμβαναν καθημερινά μια χαμηλή δόση ασπιρίνης όπως είναι τα 100mg. Το ενδιαφέρον στοιχείο σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το Χάρβαρντ, είναι ότι παρά τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο για τα άτομα αυτά, η ασπιρίνη ούτε πολλαπλασίασε αλλά ούτε και μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση, η λήψη ασπιρίνης χρειάζεται να γίνεται πάντα με ιατρική οδηγία καθώς ανεξάρτητα από την ευεργετική δράση της σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες, μπορεί να είναι επιζήμια σε άτομα με γαστρεντερολογικά προβλήματα ή διαταραχές πήξης του αίματος.