Έρευνα: Τα εμβόλια κατά του Κορονοϊού κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου

Μια νέα διεθνής έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 15 χώρες αναφέρει ότι σταδιακά τα εμβόλια κατά του Κορονοϊού κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Η τάση αυτή σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ενθαρρυντική ωστόσο προειδοποιούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο ποσοστό κόσμου που αμφισβητεί την ασφάλεια των εμβολίων. Η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια θα μπορούσε να καθυστερήσει το τέλος της πανδημίας. 
 
Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη από τη βρετανική εταιρεία ερευνών YouGov και το Imperial College για να δημοσιευθείν αργότερα στο Nature. Για τους σκοπούς της έρευνας συμμετείχαν 13.500 άτομα από Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία και αφορούσε την περίοδο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας από τις 15 χώρες στις 11 αυξήθηκε το ποσοστό των ατόμων που ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, το 66% δήλωσε στα μέσα του Ιανουαρίου ότι έχει μεγάλη ή μέτρια εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά του Κορονοϊού ενώ το 12% δήλωσε δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια. Σε όλες τις χώρες εξαιρουμένης της Ιαπωνίας πάνω από το μισό του πληθυσμού ανέφερε ότι εμπιστεύεται τα εμβόλια, με τους Ιταλούς και τους βρετανούς να προηγούνται με 82% και 81% αντίστοιχα. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες χώρες η αύξηση της αποδοχής των εμβολίων κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021 ήταν εντυπωσιακή με την Ισπανία να αυξάνει το ποσοστό εκείνων που ήθελαν να εμβολιαστούν από 28% σε 52%. Την ίδια ώρα οι Γάλλοι παρά το γεγονός ότι επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία παρουσιάζουν 44% δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό εκείνων που αμφισβητούν την ασφάλεια των εμβολίων μειώθηκε διεθνώς στο 47% τον Ιανουάριο, ποσοστό που αυτονόητα δεν είναι χαμηλό… 

Η δρ Λαβάνια Βασουντέβαν του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα ανέφερε ότι οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές και απέδωσε τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στις ανακοινώσεις για μεγάλη αποτελεσματικότητα των εμβολίων, στο καλό «προφίλ» ασφάλειάς τους έως τώρα και στις θετικές ή ουδέτερες εμπειρίες των συγγενών και φίλων που ήδη εμβολιάστηκαν.

«Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, μπορώ να νιώσω ότι η αισιοδοξία εξαπλώνεται ταχύτερα από τον ιό», ανέφερε η ειδική στην επιστήμη της Συμπεριφοράς, Σάρα Τζόουνς, του Imperial.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ