Έρευνα: Τα κοινά πρόσθετα τροφίμων μας κάνουν αγχώδεις και ακοινώνητους

Τα πρόσθετα τροφίμων τα βρίσκουμε συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υφής και την επέκταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων, αλλά και για τον χρωματισμό τους και κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί για διάφορα προβλήματα. Τώρα στον κατάλογο προστέθηκαν και οι αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό, σύμφωνα με όσα ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Georgia State στις ΗΠΑ.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports. Επικεφαλής ερευνητές ήταν ο Geert de Vries, καθηγητής νευροεπιστήμης και αναπληρωτής αντιπρόεδρος για την έρευνα στο Πανεπιστήμιο Georgia State και ο Benoit Chassaing, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, επίσης, διαφορές ανά φύλο στις συμπεριφορές των ποντικιών στο εργαστήριο, υποδηλώνοντας ότι οι γαλακτωματοποιητές επηρεάζουν τον εγκέφαλο μέσω διακριτών μηχανισμών στα αρσενικά και στα θηλυκά.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του εντέρου, μεταβάλλοντας τη σύνθεση του μικροβιόματος, ενός ποικίλου πληθυσμού τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών, που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.

Η συγκεκριμένη έρευνα συνδέει την κατανάλωση γαλακτωματοποιητών με την παχυσαρκία, με το μεταβολικό σύνδρομο και με τις φλεγμονώδεις ασθένειες των εντέρων, όπως η κολίτιδα. Εξάλλου την ίδια περίοδο υπήρξε, επίσης, αυξημένη συχνότητα σε συμπεριφορικές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να θεωρήσουν ότι η λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να επηρεαστεί από την έκθεση σε σύγχρονες χημικές ουσίες.

«Ρωτήσαμε: Μπορούν οι επιπτώσεις των γαλακτωματοποιητών να επεκταθούν στον εγκέφαλο και στη συμπεριφορά; Η απάντηση είναι ναι», διασαφήνισε ο Dr De Vries.

Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να εντοπίσουν τον ακριβή μηχανισμό, με τον οποίο οι γαλακτωματοποιητές συμβάλλουν στις αλλαγές της συμπεριφοράς, γνωρίζουν ότι η φλεγμονή προκαλεί τα τοπικά ανοσοκύτταρα να παραγάγουν μόρια, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τους ιστούς σε άλλα σημεία, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Επίσης το έντερο περιέχει διακλαδώσεις του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο αποτελεί μονοπάτι πληροφόρησης στον εγκέφαλο.

«Αυτή τη στιγμή διερευνώνται οι μηχανισμοί, με τους οποίους οι γαλακτωματοποιητές επηρεάζουν την εντερική μικροχλωρίδα, καθώς και η σημασία αυτών των ευρημάτων για τους ανθρώπους», δήλωσε ο Dr Chassaing.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ