Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασε υπόθεση παράνομης προώθησης και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων μέσω διαδικτύου, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιβλαβή. Στο πλαίσιο της έρευνας, σχηματίστηκε δικογραφία κατά των εκπροσώπων δύο εταιρειών με έδρα το εξωτερικό, καθώς και τεσσάρων ακόμη ατόμων, με κατηγορίες για κυκλοφορία επικίνδυνων φαρμάκων και διαρκή διάπραξη απάτης.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, κατασχέθηκαν 439 δέματα που περιείχαν περίπου 1.800 φαρμακευτικά προϊόντα διαφόρων τύπων και κατηγοριών, ενώ παράλληλα εντοπίστηκε η διακίνηση συνολικά 94.919 παραγγελιών.
Τα προϊόντα αυτά προωθούνταν μέσω παραπλανητικών διαδικτυακών διαφημίσεων, στις οποίες εμφανίζονταν ψευδώς γνωστά πρόσωπα από τον χώρο της επιστήμης (κυρίως ιατροί), της δημοσιογραφίας και της τέχνης, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση εγκυρότητας.
Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία σχετικά με την ύπαρξη πλαστών διαφημιστικών βίντεο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τα βίντεο αυτά είχαν δημιουργηθεί με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (deepfake) και περιείχαν ψευδείς ιατρικές συμβουλές, προωθώντας τα συγκεκριμένα παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα ως δήθεν αποτελεσματικά.
Η υπόθεση τέθηκε υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας, η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Διαπιστώθηκε ότι τα δέματα που προορίζονταν για τους αγοραστές διακινούνταν στην Ελλάδα μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών που εδρεύει στην Αττική.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Δ.Α.Ο.Ε. και υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), πραγματοποίησε έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ταχυμεταφορών. Εκεί προέκυψε ότι μια αλλοδαπή εταιρεία, σε συνεργασία με εταιρεία μεταφορών, διακινούσε τα προϊόντα στην Ελλάδα, αναθέτοντας τη διανομή τους σε ελληνική εταιρεία.
Κατά την έρευνα στις εγκαταστάσεις της ημεδαπής εταιρείας εντοπίστηκαν 439 δέματα με περίπου 1.800 φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία προέρχονταν από τις ξένες εταιρείες. Τα προϊόντα αυτά κατασχέθηκαν, καθώς σύμφωνα με τον Ε.Ο.Φ., κυκλοφορούσαν χωρίς άδεια και η χρήση τους θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Αξιοσημείωτο είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα σκευάσματα διαφημίζονταν διαδικτυακά με ψευδείς ισχυρισμούς περί «θαυματουργών» θεραπευτικών ιδιοτήτων, μέσω κατασκευασμένων διαφημίσεων που χρησιμοποιούσαν αναγνωρίσιμα πρόσωπα. Συχνά, οι διαφημίσεις συνοδεύονταν από ψευδείς κριτικές, οι οποίες παρουσίαζαν δήθεν θετικές προσωπικές εμπειρίες, ενισχύοντας την παραπλάνηση των καταναλωτών.
Από τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω αλλοδαπές εταιρείες διέθεσαν στην Ελλάδα, μέσω της ελληνικής μεταφορικής εταιρείας, 94.919 παραγγελίες μέσα στο 2024.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ δείγματα των κατασχεθέντων σκευασμάτων θα σταλούν στον Ε.Ο.Φ. για εργαστηριακή ανάλυση.
Με αφορμή την υπόθεση αυτή, η Ελληνική Αστυνομία προειδοποιεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην πέσουν θύματα απάτης και υπενθυμίζει τα εξής:
- Η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία. Συνεπώς, κάθε διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης φαρμάκων θεωρείται παράνομη και μη εγκεκριμένη.
- Η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες διαδικτυακές πηγές μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία.
- Μεγάλο ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται στο διαδίκτυο είναι πλαστά, νοθευμένα, αμφίβολης ποιότητας και ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους στους καταναλωτές.
- Ένα φαρμακευτικό προϊόν θεωρείται ασφαλές μόνο εάν έχει παραχθεί και ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και διατίθεται αποκλειστικά μέσω της επίσημης αλυσίδας διανομής.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους της αγοράς φαρμάκων από το διαδίκτυο βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ. (http://www.eof.gr).
Τέλος, οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν ανώνυμα ή επώνυμα παράνομες δραστηριότητες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω των ακόλουθων τρόπων:
- Τηλεφωνικά στο 11188
- Με e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Μέσω Twitter: @CyberAlertGR
- Μέσω gov.gr στην ενότητα: Πολίτης και Καθημερινότητα → Καταγγελίες → Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
- Μέσω της εφαρμογής CYBERKID για smart phones