Έζησε ως τα 99, έχοντας όλα τα όργανά της σε λάθος θέση

Όταν η Rose Marie Bentley πέθανε το 2017, από φυσικά αίτια, το σώμα της δωρήθηκε στην επιστήμη, όπως και του συζύγου της, Jim, δώδεκα χρόνια νωρίτερα.

Αλλά όταν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον άρχισαν να χρησιμοποιούν το σώμα της στο μάθημα της ανατομίας, διαπίστωσαν έκπληκτοι πως κάτι δεν πήγαινε καλά και ότι δεν επρόκειτο για μια φυσιολογική περίπτωση. Σχεδόν όλα τα όργανα βρίσκονταν σε λάθος θέση
(Situs inversus).

Η περίπτωση αυτή παρατηρείται μία φορά στις 22.000 γεννήσεις. Συνήθως συνδέεται με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα και με άλλες ανωμαλίες και μόλις ένας άνθρωπος στα πενήντα εκατομμύρια ζει ως την ενηλικίωση.

Το συκώτι, το στομάχι και άλλα όργανα της κοιλιάς βρίσκονταν στο αντίθετο σημείο, από εκείνο, στο οποίο έπρεπε να είναι. Το μόνο όργανο, που βρισκόταν στη σωστή θέση, ήταν η καρδιά.

Η γυναίκα είχε υποβληθεί σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις όσο ζούσε, αλλά το πρόβλημα δεν είχε εντοπιστεί. Και οι γιατροί απορούν πώς κατάφερε να ζήσει τόσα πολλά χρόνια, έχοντας αυτή την ιδιαιτερότητα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής ανατομίας Dr Cam Walker, ο οποίος βοήθησε τους φοιτητές του να διαλευκάνουν το μυστήριο, χαρακτήρισε την κατάσταση «υπερβολικά ασυνήθιστη».

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον πιστεύει ότι η Bentley μπορεί να είναι το πιο ηλικιωμένο άτομο, που έζησε σε αυτή την κατάσταση. Οι επιστήμονες γνωρίζουν μόνο δύο άλλες περιπτώσεις, όπου οι ασθενείς έφτασαν στην ηλικία των 70 ετών.

«Κανείς από τους συναδέλφους μου δεν είχε δει έναν δωρητή με αυτό το πρόβλημα και κάποιοι από αυτούς έχουν διδάξει για περισσότερα από 30 χρόνια», δήλωσε ο Dr Walker. «Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο. Οι φοιτητές μου, νομίζω, δεν θα το ξεχάσουν ποτέ».

Η Bentley και ο σύζυγός της είχαν πέντε παιδιά και διατηρούσαν ένα κατάστημα εφοδιασμού με ζώα στην πόλη Molalla. Δίδασκε στο σχολείο της Κυριακής και τραγουδούσε στη χορωδία της εκκλησίας. Ακολουθούσε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και το μόνο πρόβλημα υγείας, που την ταλαιπωρούσε, ήταν η αρθρίτιδα.

Τα παιδιά της είπαν ότι, αν ζούσε, θα γελούσε δυνατά, μόλις μάθαινε ότι αποτελεί σπάνια περίπτωση και θα απολάμβανε όλη αυτή την προσοχή, ξέροντας ότι είναι διαφορετική.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ