Φακές & όσπρια μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη;

Φακές, φασόλια, ρεβίθια και άλλα όσπρια αποτελούν βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής και συστήνεται η τακτική κατανάλωσή τους.  Είναι πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών Β και Ε, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, και πολλών άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών με προστατευτική δράση για τον οργανισμό μας.

Η κατανάλωση διαιτητικών οσπρίων – φασόλια, ρεβίθια, φακές, αρακάς, μπορεί να μειώσει την LDL ή ” κακή” χοληστερόλη σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  Canadian Medical Association Journal .

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα – ανάλυση 26 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών για να εκτιμηθεί η επίδραση της διαιτητικής πρόσληψης σε όσπρια για την εγκαθίδρυση θεραπευτικών λιπιδικών στόχων με στόχο τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση μιας μέτριας δοσολογίας 130 g / ημέρα σε όσπρια οδηγεί σε μείωση της LDL χοληστερόλης 0.17 mmol / L (ισοδύναμη με μια μείωση περίπου 5 % της αρχικής τιμής).

Η μέση πρόσληψη φυτικών ινών ήταν 20 g / ημέρα στις δίαιτες ελέγχου και 26 g / ημέρα, στις παρεμβατικές δίαιτες. Τα φασόλια ήταν ο πιο κοινός τύπος των διατροφικών οσπρίων που χρησιμοποιήθηκαν στις δίαιτες παρέμβασης ( περίπου 14 δοκιμές ). Τα μπιζέλια χρησιμοποιήθηκαν σε δύο δοκιμές , τα ρεβίθια σε δύο δοκιμές, οι φακές σε μία δοκιμή , και τα μικτά όσπρια σε οκτώ δοκιμές. Δεν υπήρξε σημαντική επίδραση της διαιτητικής πρόσληψης των οσπρίων στην απολιποπρωτεΐνη Β, ούτε στην HDL χοληστερόλη. Οι περισσότερες από τις μελέτες ανέφεραν ότι τα γαστρεντερικά συμπτώματα βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια της διατροφικής παρέμβασης.

 

 

 

Πηγή:  CMAJ.CA

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ