Φταίει το ελαττωματικό σπέρμα για τις αποβολές;

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό Clinical Chemistry, οι επιστήμονες εντόπισαν άνδρες με πολλά λάθη στο DNA τους, των οποίων οι γυναίκες πάσχιζαν να κρατήσουν την εγκυμοσύνη τους, χωρίς επιτυχία.

Ειδικότερα διερεύνησαν την ποιότητα των σπερματοζωαρίων 50 ανδρών, των οποίων οι σύντροφοι είχαν υποστεί τρεις ή περισσότερες διαδοχικές αποβολές (γνωστές και ως καθ’ έξιν αποβολές). Στη συνέχεια σύγκριναν τα αποτελέσματα με εκείνα άλλων 60 ανδρών, που οι γυναίκες τους είχαν υγιείς εγκυμοσύνες, για να διαπιστώσουν ότι η ομάδα αποβολής είχε διπλάσιες βλάβες στο DNA της.

Ως επαναλαμβανόμενες αποβολές ορίζονται οι τρεις ή παραπάνω αποβολές πριν από την 20ή εβδομάδα της κύησης. Επηρεάζουν περίπου ένα ζευγάρι στα 50.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Ιτρικής του Imperial College Dr Channa Jayasena εξήγησε: «Οι γιατροί παραδοσιακά επικεντρώνουν την προσοχή τους στις γυναίκες, όταν αναζητούν τις αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών (όπως κάποια λοίμωξη ή προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα). Η υγεία των ανδρών και η υγεία του σπέρματός τους δεν αναλύονται.

Ωστόσο αυτή η έρευνα προσθέτει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων, που υποδηλώνει ότι η υγεία των σπερματοζωαρίων υπαγορεύει την υγεία μιας εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι το σπέρμα έχει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό του πλακούντα, που είναι κρίσιμος για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτές οι βλάβες στο DNA μπορεί να προκαλούνται από τα λεγόμενα αντιδραστικά είδη οξυγόνου.

Υπάρχουν μόρια που σχηματίζονται από κύτταρα στο σπέρμα (το υγρό που περιέχει σπερματοζωάρια), για την προστασία του σπέρματος από βακτήρια και μολύνσεις. Ωστόσο σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις τα μόρια μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στα σπερματοζωάρια.

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη αποκάλυψαν ότι τα σπερματοζωάρια από άνδρες, των οποίων οι σύντροφοι είχαν αποβάλει, είχαν τετραπλάσια αύξηση στην ποσότητα των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η ερευνητική ομάδα ερευνά τώρα τι μπορεί να προκαλέσει αυτή τη μεγάλη αύξηση στα αντιδραστικά είδη οξυγόνου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή: «Παρόλο που κανένας από τους άνδρες, που συμμετείχαν στη μελέτη, δεν είχε κάποια λοίμωξη όπως τα χλαμύδια – που γνωρίζουμε ότι μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των σπερματοζωαρίων – είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα βακτηρίδια από προηγούμενες μολύνσεις στον προστατικό αδένα, που δημιουργεί το σπέρμα. Κι αυτό μπορεί μόνιμα να ανεβάζει τα επίπεδα των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την υγεία του σπέρματος – πιθανώς επειδή τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου.

Για αυτόν τον λόγο η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τη μεταβολική υγεία των 50 ανδρών της μελέτης και αξιολόγησε τα επίπεδα σωματικού βάρους και χοληστερόλης. Οι άνδρες, των οποίων οι σύντροφοι είχαν αποβάλει, ήταν κατά μέσο όρο 37 ετών και ήταν ελαφρώς πιο υπέρβαροι.

«Αν επιβεβαιώσουμε σε περαιτέρω εργασία ότι τα υψηλά επίπεδα αντιδραστικών ειδών οξυγόνου στο σπέρμα αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής, θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε θεραπείες, που θα μειώνουν τα επίπεδά τους και να αυξήσουμε, έτσι, την πιθανότητα μιας υγιούς εγκυμοσύνης», κατέληξε ο Dr Jayasena.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ