Γαστρεντερικά συμπτώματα και κοροναϊός. Τι ισχύει τελικά;

Σύμφωνα με μελέτη στην Κίνα, γαστρεντερικά προβλήματα, αποτέλεσαν τις πρώτες ενοχλήσεις, περίπου στους μισούς ασθενείς που νόσησαν από κοροναϊό. Ως επί το πλείστον, τα συμπτώματα του κοροναϊού, αφορούν το αναπνευστικό σύστημα, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετών αυτών, τα συμπτώματα του γαστρεντερικού επικρατούσαν, στα αρχικά στάδια της εμφάνισης της πανδημίας.

Πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν πως συμπτώματα, όπως η διάρροια, ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη μόλυνσης από κοροναϊό και πως θα πρέπει η υποψία αυτή να μελετάται, προτού παρουσιαστούν και τα αναπνευστικά προβλήματα, αναφέρουν οι μελετητές από το Medical Treatment Expert Group στην Wuhan για τον COVID-19.

Οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα από 204 ασθενείς με κοροναϊό, με μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 55 έτη, οι οποίοι εισήχθησαν σε 3 νοσοκομεία στην Hubei το διάστημα από τις 18 Ιανουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2020. Ο μέσος χρόνος εισαγωγής στο νοσοκομείο σε σχέση με τον χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι 8,1 ημέρες.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν πως οι ασθενείς που παρουσίασαν τα γαστρεντερικά συμπτώματα, καθυστέρησαν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο σε σχέση με τον χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων, σε αντίθεση με άτομα που δεν παρουσίασαν τέτοιου είδους συμπτωματολογία και για τα οποία αυτός ο μέσος χρόνος ήταν 7,3 ημέρες.

Αυτό δείχνει, πως άτομα με γαστρεντερικά συμπτώματα αναζήτησαν ιατρική περίθαλψη, αργότερα σε σχέση με ανθρώπους που παρουσίασαν την κλασική συμπτωματολογία της λοίμωξης από Covid-19, αφού δεν υπήρχε η υποψία πως η ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων συνιστά την παρουσία του κοροναϊού, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα άτομα αυτά, παρουσίασαν μία ποικιλία συμπτωμάτων, όπως ανορεξία (στο 84%), διάρροια (29%), τάση προς έμετο (στο 0,8%) και κοιλιακό άλγος (σε ποσοστό 0,4%).

7 από τους ασθενείς της μελέτης, παρουσίασαν τα παραπάνω συμπτώματα και καθόλου αναπνευστικά. Επιπλέον, παρατηρήθηκε, πως με την εξέλιξη της νόσου, τα γαστρεντερικά αυτά προβλήματα επιδεινώθηκαν.

Οι ασθενείς που δεν παρουσίασαν αυτή την συμπτωματολογία, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσουν και να λάβουν εξιτήριο σε σχέση με εκείνους με τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις (60% έναντι 34%), όπως αναφέρεται στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου στο American Journal of Gastroenterology.

Αν οι ιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων, αναζητήσουν μόνο αναπνευστικές ενδείξεις κοροναϊού, ενδεχομένως να μην συνυπολογίσουν κρούσματα στο γενικό σύνολο και τα άτομα αυτά, να λάβουν εξιτήριο, μην έχοντας εξεταστεί για την παρουσία του ιού, τουλάχιστον πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα αναπνευστικά προβλήματα.

Σε αυτή την μελέτη, οι ασθενείς με COVID-19 με γαστρεντερικά συμπτώματα, είχαν πολύ πιο βαριά εξέλιξη της νόσου και υψηλότερο κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους, σε σχέση με εκείνους χωρίς αυτά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψιν τέτοια ενοχλήματα, κατά την κλινική εξέταση, αναφέρει ο Dr. Brennan Spiegel.

Αυτό θα μπορούσε αισίως, να οδηγήσει σε πρόωρη διάγνωση του κοροναϊού, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να συμβάλλει σε όσο το δυνατόν έγκαιρη αντιμετώπιση και τοποθέτηση του νοσούντος σε καραντίνα, με σκοπό τον περιορισμό και τη συγκράτηση της εξάπλωσης της.

Πηγή : www.cbsnews.com

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ