Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Συμπτώματα – Τρόποι αντιμετώπισης

Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τα οξέα του στομάχου «ρέουν» προς τον οισοφάγο.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, ναυτία, βραχνάδα, ρέψιμο, πονόλαιμο και αίσθημα παλινδρόμησης υγρών, ενώ μπορούν να μειωθούν εάν αποφεύγετε κάποια ροφήματα όπως ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά και χυμούς ντομάτας και εσπεριδοειδών.
Κάποια όμως ροφήματα βοηθούν τους ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αυτά μπορεί να είναι:
Τα ροφήματα από βότανα

Το ροφήματα αυτά είναι μια καλή επιλογή για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κα΄θώς μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να καταπραΰνει στομαχικά προβλήματα, όπως τα φυσικά αέρια και η ναυτία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία, μπορείτε να πίνετε οποιοδήποτε ροφήματα από βότανα χωρίς καφεΐνη για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εκτός από εκείνα με δυόσμο ή μέντα.

Η Mayo Clinic προτείνει το χαμομήλι και την γλυκόριζα ως βότανα που καταπραΰνουν τα συμπτώματα της καούρας.

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αναφέρει ότι η γλυκόριζα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ενάντια στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε αρκετές μελέτες. Έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την επίστρωση βλέννας στην εσωτερική επένδυση του οισοφάγου, η οποία μειώνει την επίδραση του οξέος στο στομάχι.

Όταν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα βότανα, όπως εκχυλίσματα τσαγιού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κουταλάκι του γλυκού βότανο ανά φλιτζάνι ζεστό νερό. Μουλιάστε τα φύλλα ή τους ανθούς για 5 έως 10 λεπτά. Τις ρίζες αφήστε τις στο ζεστό νερό για 10 έως 20 λεπτά. Για καλύτερα αποτελέσματα, πίνετε 2 με 4 φλιτζάνια ανά ημέρα.

Κατσικίσιο ή άπαχο γάλα

Επειδή το κλασικό αγελαδινό γάλα περιέχει σημαντική ποσότητα λίπους και είναι δύσκολο να το αφομοιώσει ο οργανισμός, οι ειδικοί συνιστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα από κατσίκα. Όπως όλα τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, έτσι και το πλήρες αγελαδινό γάλα μπορεί να χαλαρώσει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση, ή επιδείνωση, της καούρας από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Επίσης, επιλέξτε γάλα με όσο το δυνατόν χαμηλότερα λιπαρά, αν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πιείτε αγελαδινό γάλα. Το Κέντρο Υγείας McKinley στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις περιλαμβάνει το πλήρως αποβουτυρωμένο γάλα, ως μέρος της συνιστώμενης διατροφής για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Χυμοί που δεν προέρχονται από εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή φρούτα, όπως το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το γκρέιπ φρουτ και ο χυμός ανανά είναι πολύ όξινα και μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος. Άλλα είδη χυμών, όπως από μήλο, καρότο, aloe vera και λάχανο, είναι λιγότερο όξινα και, συνεπώς, είναι λιγότερο πιθανό να σας προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επειδή οι τροφές με βάση την ντομάτα μπορεί να προκαλέσουν καούρες, αποφύγετε και τον χυμό ντομάτας.

Νερό

Το Ιατρικό Κέντρο Tufts συνιστά να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να μειώσετε τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος. Μερικοί γιατροί συστήνουν επίσης να επιλέγετε αλκαλικό νερό για να μειώσετε την οξύτητα του στομάχου και να περιορίσετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Γενικές συμβουλές

Όπως και με το φαγητό, το πότε και το πώς πίνετε κάτι, μπορεί να κάνει τη διαφορά στα συμπτώματα της καούρας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να μην έχετε τέτοια συμπτώματα:

  • Μην παρακάμπτετε το πρωινό, ή το μεσημεριανό γεύμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και ροφημάτων αργότερα μέσα στην ημέρα και, άρα, να δυσκολέψει πολύ τον ύπνο σας.
  • Μην τρώτε αργά το βράδυ σνακ. Αυτό περιλαμβάνει και να μην πίνετε ροφήματα που μπορεί να προκαλέσουν καούρα.
  • Διατηρήστε μια όρθια στάση σώματος (ίσια πλάτη όταν κάθεστε) κατά τη διάρκεια που γευματίζετε ή πίνετε κάτι.
  • Μην τρώτε για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.
  • Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε ορισμένα άτομα.
  • Περιορίστε, ή εξαλείψτε τα πικάντικα και τα τηγανητά τρόφιμα.

Πηγή: http://www.healthline.com

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ