Λέτε να είμαστε κοντά στην επίλυση του “μυστηρίου” γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι πιστοί και μονογαμικοί, αλλά πετούν “από κανάρα σε κανάρα”, την ώρα που κάποιοι άλλοι ζουν το “για πάντα”;
Οι επιστήμονες, πάντως, βρήκαν έναν “παγκόσμιο κώδικα” κρυμμένο στα γονίδια ορισμένων ζώων, που φαίνεται να ελέγχει αν κάνουν ή όχι μακροχρόνια δεσμούς με έναν μόνο σύντροφο και μπορεί να ρίξει φως και στις ανθρώπινες σχέσεις.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, η μονογαμία είναι εκπληκτικά κοινή σε όλο το ζωικό βασίλειο. Όπως και οι άνθρωποι, τα ζώα δεν είναι πάντα πιστά στον σύντροφο, που έχουν επιλέξει, παρόλο που τείνουν να μοιράζονται ορισμένα καθήκοντα μαζί του, όπως η φροντίδα των παιδιών, για παράδειγμα.
Σε μια προσπάθεια να καταλάβουν γιατί ορισμένα είδη επιλέγουν αυτόν τον τρόπο ζωής, οι επιστήμονες εξέτασαν τα γονίδια που ήταν ενεργά στον εγκέφαλό τους.
Διαπίστωσαν ότι σε πέντε διαφορετικά ζευγάρια ζώων, που τα χωρίζουν εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, το ίδιο γενετικό μοτίβο εμφανίστηκε ξανά και ξανά σε όσα επέλεξαν τη μονογαμία. Στα αρσενικά ζώα που μελέτησαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους εγκεφάλους τους υπήρχε ένα κοινό σύνολο 24 γονιδίων, τα οποία συνδέονται με τη μονογαμία.
Στην πράξη η μονογαμική συμπεριφορά μπορεί να είναι πολύ σύνθετη, αλλά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι στην “καρδιά” της υπάρχει ένας απλός μηχανισμός στον εγκέφαλο, που την προκαλεί.
“Μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς μας ή της συμπεριφοράς των ζώων υπόκειται σε εξελικτικές διαδικασίες, που καταγράφονται στο γονιδίωμα και εκδηλώνονται σε συγκεκριμένα πρότυπα γονιδιακής έκφρασης στον εγκέφαλο ή αλλού στο σώμα”, δήλωσε ο ερευνητής Dr Hans Hofmann.