Επιστήμονες στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι έλυσαν το μυστήριο με τις σπάνιες θρομβώσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, εκτιμώντας ότι τα εμβόλια με μία «μικροδιόρθωση» μπορούν οριστικά να σταματήσουν τη συγκεκριμένη αντίδραση.
Ο καθηγητής Ρολφ Μάρσαλεκ (Rolf Marschalek) του Ινστιτούτου Γκέτε στη Φρανκφούρτη, ο οποίος είναι επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας από τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε ότι η μελέτη του κατέδειξε πως το πρόβλημα βρίσκεται στο άνυσμα των αδενοϊών, που αμφότερα τα εμβόλια χρησιμοποιούν για να μεταδώσουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κοροναϊού μέσα στο σώμα.
Ο μηχανισμός μετάδοσης
Ο μηχανισμός μετάδοσης σημαίνει ότι τα εμβόλια στέλνουν την πρωτεΐνη-ακίδα στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο κυττατικό υγρό (κυτοσόλη) που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες, ανέφερε ο Μάρσαλεκ και οι υπόλοιποι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, όπως προκύπτει από την προδημοσίευση της έκθεσης τους, που περιγράφουν οι FT.
Μόλις βρεθούν μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας σπάνε σε κομμάτια, δημιουργώντας παραλλάξεις, που δεν μπορούν να προσδεθούν στην κυτταρική μεμβράνη όπου επισυμβαίνει η διαδικασία ανοσοποίησης.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις των Γερμανών επιστημόνων έρχονται την ώρα που σε ολόκληρη την Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της χώρας μας, οι ειδικοί αναζητούν απαντήσεις για τα μεμονωμένα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν και στην Ελλάδα.
Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από τους Financial Times