Πολλά ζευγάρια βιώνουν μια πτώση στο σεξ και τη σωματική οικειότητα μέσα στα πρώτα χρόνια του γάμου, ιδιαίτερα αν τα παιδιά έρχονται στο προσκήνιο. Ωστόσο, η πλήρης απώλεια της σωματικής οικειότητας που κάποτε αποτελούσε μέρος της σχέσης συχνά σηματοδοτεί ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Χωρίς τη σωματική οικειότητα που διαφοροποιεί μια ρομαντική σχέση από την πλατωνική, τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να γίνουν λίγο πολύ συγκάτοικοι. Εάν και οι δύο σύντροφοι είναι εντάξει με αυτό το είδος σχέσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αλλά συχνά, ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι απογοητεύονται ή πληγώνονται από την απώλεια της σωματικής οικειότητας και του σεξ.
Μια προσωρινή περίοδος με λιγότερο σεξ δεν θεωρείται συνήθως “χωρίς σεξ”. Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός, πολλοί ορίζουν έναν γάμο χωρίς σεξ ως έναν γάμο στον οποίο το ζευγάρι δεν έχει κάνει σεξ (ή είχε πολύ σπάνια σεξ) για ένα χρόνο ή περισσότερο.
Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που ένα ζευγάρι μπορεί να βρεθεί σε μια σχέση χωρίς σεξ. Το αν η σχέση χωρίς σεξ είναι πρόβλημα εξαρτάται από το ζευγάρι, αλλά εάν η έλλειψη σεξ και σωματικής οικειότητας είναι πρόβλημα, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε μαζί και χωριστά ξεκινώντας με τον εντοπισμό της υποκείμενης αιτίας.
Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους ένας γάμος μπορεί να γίνει χωρίς σεξ, συμπεριλαμβανομένων των πάντων, από θέματα υγείας έως παράγοντες του τρόπου ζωής. Ακολουθεί μια επισκόπηση ορισμένων κοινών λόγων:
Προβλήματα υγείας: Η συνολική σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λίμπιντο και την επιθυμία για σωματική οικειότητα. Οι ανησυχίες για την υγεία και η αναπηρία μπορούν επίσης να διαταράξουν τη φυσιολογική διαδικασία διέγερσης και στα δύο φύλα.
Αναντιστοιχία στην λίμπιντο: Όταν η επιθυμία για σεξ δεν συμπίπτει, είναι εύκολο για τα ζευγάρια να βρεθούν να περιμένουν να εμπλακούν σεξουαλικά μέχρι και οι δύο σύντροφοι να έχουν τη διάθεση, κάτι που μπορεί να είναι σπάνιο.
Η γέννηση παιδιού: Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος κατά τον οποίο κάποιος μπορεί να κάνει ξανά σεξ μετά τον τοκετό, αλλά πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες (αν και μερικές φορές περισσότερο) για φυσική αποκατάσταση. Το πρόσθετο άγχος της φροντίδας ενός βρέφους, οι αλλαγές στο σώμα, η κούραση και οι ορμονικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λίμπιντο ενός ατόμου μετά την απόκτηση παιδιού.
Στρες: Το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στην υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής σας ορμής. Η ορμόνη του στρες – κορτιζόλη – μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη μείωση της λίμπιντο σας. Εκτός από τους σωματικούς λόγους για τους οποίους το άγχος μειώνει την σεξουαλική ορμή, οι ψυχολογικές επιπτώσεις του στρες μπορεί να σας αφήσουν τόσο κουρασμένους, απογοητευμένους και ανήσυχους που απλά δεν έχετε την επιθυμία ή την ενέργεια για σεξ.
Θέματα Επικοινωνίας: Όταν είστε σε σύγκρουση με τον σύντροφό σας, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε τη σωματική σας οικειότητα. Μπορεί να μην θέλετε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας, πόσο μάλλον να εμπλακείτε σε σεξουαλική δραστηριότητα.
Στυτική Δυσλειτουργία: Η δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης στύσης μπορεί να δυσκολέψει το σεξ για διάφορους λόγους. Ενώ η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι ένα κοινό πρόβλημα, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου. Τα άτομα που έχουν συμπτώματα ΣΔ θα πρέπει πάντα να μιλούν με γιατρό, καθώς μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης κατάστασης υγείας.
Χαμηλή σεξουαλική ορμή: Μερικές φορές ονομάζεται διαταραχή υποδραστήριας σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD) , η χαμηλή σεξουαλική ορμή είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Στις γυναίκες, διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην HSDD, συμπεριλαμβανομένων των εμμηνορροϊκών κύκλων, της χρήσης ορμονικών αντισυλληπτικών, του τοκετού, του discount propecia propecia θηλασμού, της υστερεκτομής και της εμμηνόπαυσης.
Φαρμακευτικές Παρενέργειες: Πολλά φάρμακα έχουν σεξουαλικές παρενέργειες. Ορισμένα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν αποσυμφορητικά χωρίς ιατρική συνταγή, ορισμένα αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Θέματα Ψυχικής Υγείας: Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν έλλειψη ενέργειας, απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης, κοινωνική απόσυρση και καταθλιπτική διάθεση—όλα παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιθυμία ενός ατόμου για σεξ και τη σωματική οικειότητα.
Ιστορία Κακοποίησης: Η προηγούμενη σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τις τρέχουσες και μελλοντικές σχέσεις. Συναισθηματικές αντιδράσεις όπως ο φόβος και η ντροπή, το μετατραυματικό στρες και οι διαστρεβλώσεις στην αντίληψη του εαυτού μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου.
Θέματα ζωής: Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες ζωής που μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στο πόσο συχνά οι άνθρωποι κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους, όπως:
- Η γήρανση
- Προβλήματα εικόνας σώματος
- Ανία
- Οικονομικά προβλήματα
- Πένθος
- Απώλεια εργασίας
- Κούραση