Μια νέα μελέτη έδειξε ότι το άγχος και μόνο μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Αν και τα ποσοστά κατάχρησης αλκοόλ είναι υψηλότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, οι γυναίκες οριακά πλησιάζουν τα ανδρικά νούμερα. Οι γυναίκες έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες να αναπτύξουν προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν αλκοολούχα ποτά σε ένα προσομοιωμένο μπαρ, ενώ βίωναν στρεσογόνες και μη στρεσογόνες καταστάσεις. Το άγχος οδήγησε τις γυναίκες, αλλά όχι τους άνδρες, να πίνουν περισσότερο, εύρημα που καταδεικνύει τη σημασία της μελέτης των διαφορών φύλου στην κατανάλωση αλκοόλ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Psychology of Addictive Behaviors.
“Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν την πρόθεση να πιουν ένα ή δύο αλκοολούχα ποτά και να σταματήσουν να πίνουν, αλλά άλλοι άνθρωποι απλά συνεχίζουν. Αυτός ο μειωμένος έλεγχος της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ένας από τους πρώτους δείκτες των διαταραχών της χρήσης αλκοόλ και γνωρίζουμε ότι το στρες συμβάλλει τόσο στον μειωμένο έλεγχο της κατανάλωσης όσο και στη δυσρυθμισμένη κατανάλωση αλκοόλ. Ο ρόλος του άγχους στον εξασθενημένο έλεγχο της κατανάλωσης αλκοόλ δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, ιδίως στις γυναίκες”, δήλωσε η Julie Patock-Peckham, επίκουρη καθηγήτρια έρευνας στο ASU και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη έλαβε χώρα σε ένα ερευνητικό εργαστήριο σχεδιασμένο να προσομοιάζει ένα μπαρ, με μπάρμαν, σκαμπό μπαρ και ζωηρές συζητήσεις. Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν 105 γυναίκες και 105 άνδρες. Χωρίστηκαν τυχαία σε διαφορετικές ομάδες, με κάποιους να βιώνουν είτε μια αγχωτική κατάσταση είτε μια μη αγχωτική κατάσταση. Στη συνέχεια, οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν ένα αλκοολούχο ποτό που ισοδυναμούσε με τρία κοκτέιλ και οι άλλοι μισοί έλαβαν τρία μη αλκοολούχα ποτά. Μετά από αυτό, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά από το μπαρ για 90 λεπτά.
“Γνωρίζουμε ότι τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον παίζουν ρόλο στην προβληματική κατανάλωση αλκοόλ. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τα γονίδια, αλλά μπορούμε να παρέμβουμε στο περιβάλλον. Το άγχος και ο μειωμένος έλεγχος της κατανάλωσης αλκοόλ συνδέονται στενά και επειδή το άγχος είναι κάτι που μπορούμε να χειριστούμε, εξετάσαμε αν οι στρεσογόνοι παράγοντες προκαλούν απορρυθμισμένη κατανάλωση αλκοόλ”, δήλωσε η Patock-Peckham, η οποία είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Κοινωνικών Εξαρτήσεων Impulse στο ASU.
Η πειραματική διάταξη επέτρεψε στην ερευνητική ομάδα να καθορίσει αν το στρες, το αρχικό ποτό ή ο συνδυασμός των δύο προκαλούσε το πόσο αλκοόλ κατανάλωναν οι συμμετέχοντες. Η ομάδα μέτρησε την κατανάλωση αλκοόλ σε συνολικό αριθμό ποτών που καταναλώθηκαν και με τη χρήση της περιεκτικότητας αλκοόλ στο αίμα με την αναπνοή (BAC).
Η έκθεση στο στρες οδήγησε σε μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι άνδρες που έλαβαν το πρώτο ποτό με αλκοόλ και βίωσαν στρες ήπιαν περισσότερο από τους άνδρες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.
Το αν το πρώτο ποτό ήταν αλκοολούχο ή όχι δεν είχε σημασία για τις γυναίκες: Η εμπειρία άγχους οδήγησε σε βαριά κατανάλωση αλκοόλ.
“Το γεγονός ότι οι γυναίκες χρειάζονταν μόνο το άγχος, αλλά οι άνδρες χρειάζονταν την ώθηση του να έχουν ήδη αλκοόλ στο ποτό, δείχνει πόσο σημαντική είναι αυτού του είδους η έρευνα”, δήλωσε η Patock-Peckham. “Τα αποτελέσματα από τη χρήση αλκοόλ δεν είναι τα ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μοντέλα που αναπτύχθηκαν σε άνδρες για να βοηθήσουμε τις γυναίκες”.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό και το Ίδρυμα Burton Family. Εκτός από την Patock-Peckham, η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τον William Corbin, καθηγητή ψυχολογίας στο ASU, τις Heather Smyth και Arian Rouf, μεταπτυχιακές φοιτήτριες στο ASU, την Jessica Canning του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και τον J. Williams της RTI International.