Εάν είστε γυναίκα που βγάζει νέες, ανεπιθύμητες τρίχες στο πηγούνι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τις περισσότερες φορές «αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό».
Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, η ισορροπία των ορμονών στο σώμα τους αλλάζει και μπορούν να αρχίσουν να παράγουν περισσότερες ορμόνες ανδρικού τύπου γνωστές ως ανδρογόνα. Αυτά τα ανδρογόνα, μπορούν να μεταμορφώσουν τα είδη των τριχοθυλακίων που έχουν συνήθως οι γυναίκες στο πρόσωπό τους σε θύλακες που παράγουν πιο πυκνές και σκούρες τρίχες.
Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το έναυσμα για αυτήν την κατάσταση, υπάρχουν ορισμένοι ευρέως διαδεδομένοι λόγοι για τους οποίους οι κυρίες μπορεί να φυτρώσουν τρίχες στο πηγούνι.
Αυτά περιλαμβάνουν τη γενετική, τις ορμόνες, χάσιμο βάρους, το στρες, τις ιατρικές καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και το εάν κάποια είναι έγκυος ή όχι.
Επιπλέον, παρότι είναι σπάνιο, αλλά ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της τριχοφυΐας στο πηγούνι. Τα αναβολικά στεροειδή που χρησιμοποιούνται παράνομα στον αθλητισμό και πωλούνται σε ορισμένα γυμναστήρια μπορεί να αυξήσουν τις τρίχες του προσώπου εάν χρησιμοποιηθούν από γυναίκες
Πώς να τις αφαιρέσετε
Υπάρχουν πολλοί ασφαλείς τρόποι για να αφαιρέσετε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα του προσώπου: με τσιμπιδάκι, κλωστή, ξύρισμα, αποτριχωτικές κρέμες, κερί.
Εάν ανησυχείτε ότι κάποια από αυτές τις τεχνικές θα τις κάνει να γίνουν πιο πυκνές, ησυχάστε. Αυτό τελικά φαίνεται οτι είναι ένας μύθος, αντίθετα πολλές φορές, η αποτρίχωση με κερί, τσιμπιδάκι ή κλωστή, μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των τριχών, επειδή ορισμένα τριχοθυλάκια καταστρέφονται από τη διαδικασία αφαίρεσης και σταματούν να παράγουν τρίχες.
Επιπλέον, σήμερα χρησιμοποιείται και το laser αν οι τρίχες είναι τραχιές και σκούρες, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλεί σταδιακή μείωση της τριχοφυΐας, με αποτέλεσμα πιο λεπτές, πιο ανοιχτόχρωμες τρίχες στο πρόσωπο.
Όταν η ασυνήθιστη τριχοφυΐα προκαλεί ανησυχία
Εάν παρατηρείτε περισσότερη τριχοφυΐα από το συνηθισμένο και δεν εμφανίζεται μόνο στο πρόσωπό σας, αλλά και στο στήθος, στην κάτω κοιλιακή χώρα, στο εσωτερικό των μηρών ή στην πλάτη σας, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Η υπερτρίχωση, μπορεί να προκληθεί από γενετικά αίτια ή ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι τίποτα ανησυχητικό.
Μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει υπερτρίχωση είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτές οι κύστεις οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων, προάγοντας την ανάπτυξη των τριχών. Εάν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.