Γιατί τα παιδιά έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά από τον κοροναϊό

Ελληνική μελέτη από πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών, σε ενήλικες ασθενείς με τη νέα νόσο Covid-19.

Η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης της οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ, και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι κοροναϊοί γενικότερα προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο, λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 συγκεκριμένου μετατρεπτικού συνενζύμου που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας.

Νέα επιστημονικά ευρήματα από τη Νέα Υόρκη υποστηρίζουν ότι τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου στη μύτη, δηλαδή παράγουν σημαντικά μειωμένες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να μπει στον οργανισμό. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό. τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα στη μελέτη αυτή, που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4 έως 60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονίδιου για την παραγωγή του ένζυμου ήταν στα μικρά παιδιά, και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία.

Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στη μετάδοση της νόσου που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό, τη θύρα δηλαδή από την οποία ο ιός μπαίνει στον οργανισμό μας, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ