Γρίπη: Άλλοι 12 νεκροί. Και παιδιά σε ΜΕΘ

Συνολικά οι νεκροί είναι, πια, 18 ενώ τα νέα κρούσματα, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ την περασμένη εβδομάδα, ανήλθαν σε 40, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία στις αρμόδιες αρχές, που δηλώνουν σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αν και φοβούνται και… χειρότερα.

Παράλληλα πάρα πολύς κόσμος είναι κρεβατωμένος και απουσιάζει από την εργασία του, αλλά δεν έχει μεταβεί σε νοσοκομείο. Πιο ανησυχητικά παραμένουν τα πράγματα για όλους όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας και συννοσηρότητες.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ την εβδομάδα 21–27 Ιανουαρίου 2019 οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών. Το ίδιο χρονικό διάστημα στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 291 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία.

Από αυτά τα 141 (48,5%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης – συγκεκριμένα τα 139 (98,6%) ήταν τύπου Α και τα 2 (1,4%) ήταν τύπου Β.

Μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 χρειάστηκαν νοσηλεία.

Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει ένα μείζον ζήτημα και απασχόλησε και σύσκεψη που έγινε για τη γρίπη στο Υπουργείο Υγείας. Μόλις δύο στους δέκα (18%), που νόσησαν, είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Τα 96 (85,7%) από τα 112 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Σχετικά με τους θανάτους, οι 14 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 25 έως 90 έτη. Για όλα ευθύνεται ο ιός της γρίπης τύπου Α.

Η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ