Την ικανοποίηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προκαλεί η πρόσφατη δικαστική απόφαση με βάση την οποία αλλάζει και πάλι διοίκηση ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Μάλιστα, ως μέρα ηθικής και θεσμικής δικαίωσης για την παρέμβαση σωτηρίας του ΕΕΣ από το ελληνικό δημόσιο χαρακτηρίζει τη χθεσινή ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος, σχολιάζοντας το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης διορισμού προσωρινής διοίκησης στον ΕΕΣ. Ο κ. Μπασκόζος σημειώνει ότι το σκεπτικό αυτό δικαιώνει την ανάγκη παρέμβασης του δημοσίου ως έχοντος έννομο συμφέρον για την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας και την αποτροπή αποπομπής του ΕΕΣ από την διεθνή ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού.
Όπως προσθέτει ο Γ. Μπασκόζος: «Οι…περίεργοι συσχετισμοί που επέβαλε η ίδια δικαστική απόφαση διορισμού προσωρινού ΔΣ στον ΕΕΣ δεν εμπόδισαν την ανάδειξη του πρέσβη επι τιμή Αλέξη Αλεξανδρή ως προέδρου σύμφωνα με την πρόταση του Ελληνικού Δημοσίου.
Είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που δυνάμεις άφθαρτες και με θέληση αλλαγής της κατάστασης στον ΕΕΣ, μακριά από τα καθεστώτα Μαρτίνη και Αυγερινού, αναλαμβάνουν τα ηνία του ιστορικού οργανισμού».
Επίσης ο ΓΓ συμπληρώνει ότι «Ας ελπίσουμε πως οι υγιείς δυνάμεις που βρίσκονται στο ΔΣ του ΕΕΣ θα έχουν την αποφασιστικότητα και τη δύναμη να αλλάξουν την πορεία του ΕΕΣ , να ξεπεράσουν τις «τρικλοποδιές» και να τον οδηγήσουν συντεταγμένα σε εκλογές ανάδειξης νέου ΔΣ , έχοντας εμφυσήσει ένα πνεύμα ανανέωσης, κάθαρσης και επιστροφής στα ιδανικά του εθελοντισμού και της ανθρωπιστικής δράσης, ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση και η ανάγκη ανθρωπιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων προσφύγων και μεταναστών κάνουν ακόμα πιο χρήσιμη την παρουσία του».
Παράλληλα χθες ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παροχή υπηρεσιών σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Ο Ερυθρός Σταυρός παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, στην Ριτσώνα και στον Σκαραμαγκά από τον Μάρτιο του 2016, έπειτα από τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν το βάρος της ευθύνης της παροχής υπηρεσιών υγείας και ο Ερυθρός Σταυρός δρομολογεί τον τερματισμό της λειτουργίας κλινικών στις δομές φιλοξενίας της Ριτσώνας και του Σκαραμαγκά για τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Στην δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Νέα Καβάλα η παροχή υπηρεσιών υγείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης, προαγωγής και αγωγής υγείας έλαβε τέλος στις 31 Ιανουαρίου 2018.
Από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι σήμερα έχουμε παράσχει συνολικά περισσότερες από 90.000 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενώ σχεδόν 900 διαμένοντες στις τρεις προαναφερθείσες δομές φιλοξενίας έχουν εκπαιδευτεί ως εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.
“Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες στις δομές φιλοξενίας”, δήλωσε ο Ρούμπεν Κάνο, Επικεφαλής του Γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού (IFRC) στην Ελλάδα.
Οι δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται από την έκκληση έκτακτης ανάγκης της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού (IFRC), η οποία περιλαμβάνει οικονομική υποστήριξη από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) και άλλους δωρητές.