Η ενηλικίωση αρχίζει στα… 30 μας

Νέες έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει σαφές βιολογικό όριο ανάμεσα στην εφηβεία και στην ενηλικίωση και ότι οι άνθρωποι ακολουθούν μια σταδιακή εξελικτική διαδικασία, που διαρκεί αρκετά μετά την ηλικία των 20 ετών.

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική Independent, ότι ο τωρινός τυπικός ορισμός της ενηλικίωσης ουσιαστικά δεν έχει βιολογικό νόημα, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να εμφανίζει ενδείξεις σημαντικών αλλαγών για αρκετά χρόνια μετά τα 18.

«Αυτό, που λέμε στην πραγματικότητα, είναι ότι το να έχουμε έναν ορισμό του πότε κανείς κάνει την μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή, δείχνει όλο και πιο παράλογο», δήλωσε στο Λονδίνο, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο καθηγητής νευροεπιστήμης Peter Jones του Πανεπιστημίου του Cambridge, στο πλαίσιο συνεδρίου της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, που γίνεται στην Οξφόρδη.

«Συστήματα όπως το εκπαιδευτικό, της υγείας και το δικαστικό βολεύονται με τους ορισμούς. Όμως πρόκειται για μια πολύ πιο σταδιακή μετάβαση, που εκτείνεται στη διάρκεια τριών δεκαετιών. Δεν υπάρχει μια παιδική ηλικία και μετά ξαφνικά η ενηλικίωση, αλλά μια σταδιακή πορεία μετάβασης», κατέληξε ο επικεφαλής ερευνητής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ