Το κλάμα και το γέλιο 100 μωρών δίνουν ζωή σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, χάρη στο πρόγραμμα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας HOPEgenesis.
Άλλα 86 μωρά αναμένεται να γεννηθούν τους επόμενους μήνες σε 354 περιοχές της χώρας μας (317 απομακρυσμένα ηπειρωτικά χωριά και 37 ακριτικά νησιά), που για αρκετά χρόνια κατέγραφαν από μηδενικές έως ελάχιστες γεννήσεις.
Σε συνέντευξη τύπου ο ιδρυτής και εμπνευστής της HOPEgenesis μαιευτήρας – γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς επεσήμανε ότι η υπογεννητικότητα είναι πολυσύνθετο πρόβλημα και ότι για την ομαλή ανανέωση του πληθυσμού, θα πρέπει κάθε ελληνική οικογένεια να κάνει δύο παιδιά.
Όμως ο δείκτης γεννητικότητας στην πατρίδα μας έχει πέσει στο 1,3 (κάτω από το κρίσιμο όριο του 1,34) αντί για το επιθυμητό 2,1 και το πρόβλημα είναι εντονότερο στα νησιά και τα ορεινά απομακρυσμένα χωριά, καθώς εκεί ο φόβος για θέματα υγείας κάνει τα ζευγάρια να αναβάλουν επ’ αόριστον την δημιουργία οικογένειας.
Από το 2015 η HOPEgenesis έχει υποστηρίξει πάνω από 180 οικογένειες και έχει συνεργασία με 17 ιατρικά κέντρα (δημόσια και ιδιωτικά) σε 15 σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Τα νησιά, στα οποία παρέχει υπηρεσίες υπογεννητικότητας, είναι: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γαύδος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κάλαμος, Κάσος, Καστελόριζο, Καστός, Κίμωλος, Κουφονήσια, Λειψοί, Μεγανήσι, Νίσυρος, Οινούσσες, Σίκινος, Σχοινούσα, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά, Ψέριμος.
Στόχος της HOPEgenesis είναι «να γυρίσει το πρόσημο, ένα μωρό τη φορά, ένα νησί τη φορά, ένα χωριό τη φορά», αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου.
Οι ομιλητές αποκάλυψαν τους στόχους της εταιρείας για το 2019:
- Ο πολλαπλασιασμός των ωφελούμενων γυναικών και η επέκταση του προγράμματος σε περισσότερες περιοχές που το έχουν ανάγκη.
- H συνεχής διεξαγωγή ερευνών, ημερίδων και παρουσιάσεων για την υπογεννητικότητα, ώστε να διατηρηθεί το ζήτημα στην πρώτη γραμμή και να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά.
- Η διεξαγωγή του Economist Forum, ενός συνεδρίου με την αμέριστη συνεργασία του Economist, αφιερωμένο στο δημογραφικό, με εκλεκτούς ομιλητές και προσκεκλημένους από Ελλάδα και εξωτερικό.
- Η απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση των ωφελούμενων του προγράμματος, μέσω εξελιγμένων ιατρικών συσκευών Bluetooth και ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των γυναικών και του μωρού τους ανά πάσα στιγμή.
- Τα πιλοτικά προγράμματα κέντρων απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας σε περιοχές δράσης της HOPEgenesis, οι οποίες δεν διαθέτουν ή έχουν δύσκολη πρόσβαση σε παιδικό σταθμό, ώστε να διευκολυνθούν οι γονείς να συνδυάσουν την μητρότητα/πατρότητα με την εργασία τους.
Ο καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής από το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς εκπονεί δύο μελέτες για την συσχέτιση των κοινωνικών και των οικονομικών παραγόντων με το θέμα της υπογεννητικότητας και το κόστος της υπογεννητικότητας στο ΑΕΠ της χώρας.