Ορισμένοι ασθενείς με τάση για πέτρες στα νεφρά μείωσαν την πρόσληψη νατρίου και ασβεστίου το 2020 καθώς στράφηκαν στο μαγείρεμα στο σπίτι και οι μειώσεις συνεχίστηκαν ακόμη και όταν τα εστιατόρια άνοιξαν ξανά.
Ερευνητές από το Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Stony Brook στο Stony Brook της Νέας Υόρκης, ανέφεραν τα ευρήματα στη συνάντηση του 2023 της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας.
«Υποκειμενικά, παρατηρήσαμε τους φίλους, τις οικογένειες και τους ασθενείς μας να αναφέρουν ότι άρχισαν να μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι και άρχισαν να τρώνε λιγότερο έξω στα εστιατόρια· ένας ασθενής την ονόμασε «δίαιτα COVID-19»», δήλωσε ο David Schulsinger, MD, αναπληρωτής καθηγητής. της ουρολογίας στο Stony Brook και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
Τα εστιατόρια έκλεισαν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης από τον Μάρτιο του 2020. Ο Schulsinger είπε ότι η μείωση της πρόσληψης νατρίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπερνατριουρίας ή υπερασβεστιουρίας , επειδή το μαγείρεμα στο σπίτι επιτρέπει στους ασθενείς μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο καρυκεύουν το φαγητό τους.
Στη μελέτη, 93 ασθενείς (54 άνδρες, 39 γυναίκες, μέση ηλικία, 60,1 έτη) υποβλήθηκαν σε 24ωρες μελέτες ούρων σε τρία χρονικά σημεία: πριν από τις 16 Μαρτίου 2020. κατά την επόμενη 10μηνη περίοδο· και ένα στάδιο “μετά-COVID-19” μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 31ης Οκτωβρίου 2022.