Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά.
- Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών.
- Ωστόσο, περίπου το 95% των παιδιών και το 68% των ενηλίκων δεν καλύπτουν τις συνιστώμενες ημερήσιες ανάγκες τους.
Πηγές ωμέγα-3
- Τα κύρια ωμέγα-3 είναι το EPA και το DHA, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων.
- Τα καλύτερα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 είναι:
- Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες και τόνος.
- Φυτικές πηγές όπως φύκια, καρύδια, σπόροι λιναριού, τσία και έλαια όπως το κραμβέλαιο και το σογιέλαιο.
- Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει την κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.
Συμπληρώματα ιχθυελαίου: Είναι πραγματικά ωφέλιμα;
- Ένας στους πέντε ανθρώπους άνω των 60 λαμβάνει συμπληρώματα ιχθυελαίου.
- Αν και αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα για άτομα με καρδιακές παθήσεις, η αποτελεσματικότητά τους για υγιή άτομα είναι αμφισβητούμενη.
- Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι τα συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν μολυσματικές ουσίες ή να μην έχουν την ίδια βιοδιαθεσιμότητα με τα ωμέγα-3 από φυσικές τροφές.
Συμπέρασμα
- Είναι προτιμότερο να λαμβάνουμε ωμέγα-3 από φυσικές τροφές παρά από συμπληρώματα.
- Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ψάρια και φυτικές πηγές ωμέγα-3 μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
- Αντί να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά σε συμπληρώματα, καλό είναι να ενισχύουμε την πρόσληψη ωμέγα-3 μέσω μιας ποικιλίας φυσικών τροφών.