Η εικόνα στο ΕΣΥ βελτιώνεται όμως τα στοιχεία του κορονοϊού ακόμη ανησυχούν

Στους 1465 ανέρχονται οι νοσηλευόμενοι λόγω Covid με τους 317 στις εντατικές.

Σημαντική βελτίωση έχει παρουσιάσει το ΕΣΥ τις τελευταίες μέρες, όμως ακόμη και τώρα τα 500 νέα καθημερινά κρούσματα σε συνδυασμό με ο μεταλλαγμένο ιό προβληματίζουν. Με βάση τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, χθες ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται υποχώρησε κι άλλο φτάνοντας τους 1.465, με τους 317 να είναι σε  ΜΕΘ. Χθες βέβαια αυξήθηκαν οι εισαγωγές φτάνοντας στους 130 νέους ασθενείς, όμως είχαμε και ισάριθμα εξιτήρια.

Όπως σημείωσε χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορείας της επιδημίας και τον εμβολιασμό: “παρόλα τα μέτρα, τα ημερήσια κρούσματα είναι περίπου 500. Παρατηρείται μια μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Και οι ηλικίες σε έξαρση είναι από τα 45 έως τα 54 και τα 65 έως τα 74 έτη. Αυτά τα στοιχεία μας προβληματίζουν. Ειδικά για τις μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο, η παράκληση, η προτροπή για να τηρούμε τα μέτρα είναι ακόμα μεγαλύτερη”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία υπάρχουν στη χώρα 5.881 ενεργά κρούσματα. Τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Επίσης, τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 του πληθυσμού εμφανίζονται στις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Αττικής, της Θάσου και της Βοιωτίας.

Οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ- COVID μειώνονται φτάνοντας στο 50% του συνόλου. Χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς υποχώρησαν μετά από δύο και πλέον μήνες σε κάτω από 300, αλλά μένει να διατηρηθεί η πορεία υποχώρησης ώστε να μην υπάρχει ρίσκο από το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 509 νέα κρούσματα εκ των οποίων το 46% στην Αττική κάτι που προβληματίζει έντονα. Επίσης είχαμε 25 νέους θανάτους ενώ οι διασωληνωμένοι υποχώρησαν κι άλλος στους 293.

Ένας ακόμη παράγοντας που επιβάλλει την διατήρηση των μέτρων, είναι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού. Όπως ανάφερε χθες η συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κα Μίνα Γκάγκα η μετάλλαξη φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες. “Αλλά νομίζω ότι πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή”, σημείωσε γιατρός.

“Στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% των κρουσμάτων με αυτή την μετάλλαξη και οι συνάδελφοι εκεί με τους οποίους μίλησα, καθηγητές σε Πανεπιστήμια, θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι υπήρξε χαλάρωση των μέτρων” συμπλήρωσε.

Το θετικό είναι σύμφωνα με την κα Γκάγκα, ότι γενικά φαίνεται πως η μετάλλαξη αυτή την στιγμή ανταποκρίνεται στα εμβόλια και άρα δεν έχουμε λόγο να το φοβόμαστε αυτό.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ